atari et
Foto: taylorhatmaker (CC)

Den osannolika sagan om tv-spelen som begravts på en soptipp i New Mexiko har fått sin slut. Och det blev en lukrativ affär för spelnördarnas svar på Tomb Raider.

107 930 dollar och 15 cent blev summan som de 881 spelen som sålts drog in via nätauktioner, rapporterar Alamogordo News. Närmare en miljon kronor för ett gäng tv-spel som grävdes ned som skräp i början av 80-talet.

Läs mer: Alla älskade inte Amiga

Spelet ifråga är urusla E.T. the Extra-Terrestrial till Atari 2600 som kallats världshistoriens sämsta spel. Efter kalla recensioner försökte studion glömma genom att gräva ned kasetterna på en soptipp utanför staden Alamogordo. Berättelsen om det begravda spelet avfärdades länge som en vandringssägen, men 2014 fick den substans.

Läs mer: 7 inte helt lyckade spelkontroller vi vill glömma fortare än kvickt

Då fick Microsoft tillstånd att gräva ut gamla soptippen, och den beryktade skatten såg åter dagens ljus när ett 1 000-tal kassetter upptäcktes under ett cementvalv. De flesta av dem var mycket riktigt E.T. men det fanns även Atari-klassiker som Asteroids, Super Breakout och Missile Command.

För den som är nyfiken på utgrävningen skildrades den i dokumentärfilmen Atari: Game Over som släpptes förra året.