uber
Foto: Uber.

Samåkningstjänsten Uberpop, där privatpersoner som i regel saknar taxikörkort kör bilarna, har med sina låga priser skakat om taxinäringen. Nu kommer företaget och dess affärsmodell att ingå i regeringens taxiutredning, rapporterar Svenska Dagbladet.

Läs mer: Dråpslag för Uber när domstol sänker hela affärsmodellen

Utredningen ska presenteras av infrastrukturminister Anna Johansson (S) under dagen, och leds av KTH-Forskaren Amy Rader Olsson. Hon säger till tidningen att utredningen kommer att få konsekvenser inte bara för taxibranschen, utan även för andra inom delningsekonomin.

– Samhället öppnar för nya möjligheter för matchning mellan kund och tjänsteutövaren. Uber är inte enda företaget som utnyttjar dessa möjligheter. Samma sorts frågor kommer upp även när det gäller sajter som matchar ihop kunder och det förekommer en ekonomisk transaktion, säger Amy Rader Olsson till Svd.

Läs mer: Tekniken förändrar allt – men allt är inte teknik

Målet med taxiutredningen är bland annat att anpassa reglerna för taxi och samåkning till de nya tekniska lösningarna som gjort företag som Uber framgångsrika, och att göra det lättare för Skatteverket att kontrollera verksamheterna. Resultatet kommer att presenteras till sommaren.