Bland problemen fanns inloggningar med standardlösenord, dåligt skyddade webbportaler och bristande kryptering. I fallet Summer Baby Zoom gick det enkelt att skapa ett eget konto och strömma video från kameran.

Läs mer: Efter otrohetshacket: Detta händer om hackare släpper känsliga uppgifter från svenska sajter

Stefan Axelsson som är forskare i datasäkerhet på norska Gjövik university college är inte det minsta förvånad över resultaten i rapporten.

– Säkerheten är precis som man kan förvänta sig – nämligen obefintlig. Det är det som är grejen med stora delar av internet of things. Det är internet of poorly built, poorly updated and poorly configured things, säger han till IDG.se.

Och även om rapporten bara täcker nio av de otaliga modeller av babymonitorer som finns på marknaden är Stefan Axelsson övertygad om att det finns gott om lika osäkra produkter därute.

– Just sådana här babymonitorer tillhör den sortens utrustning som ingen någonsin misslyckats med att bryta sig in i, säger han.

Stefan Axelsson menar dessutom att merparten av säkerhetshålen bygger på gammal, beprövad teknik. Det är luckor som såg likadana ut när de upptäcktes för 10-15 år sedan, men som fortfarande inte åtgärdats ordentligt.

– Det finns till och med sökmotorer på darknet som letar upp babymonitorer eftersom det är så lätt att gissa sig till deras dns-adresser. Och då spelar det ingen roll om klienten sitter i rummet bredvid eller på andra sidan jorden, man kommer in i babymonitorn, säger han.

Läs mer: Småföretagen är hackarnas nya mål – så skyddar du dig bäst

Så vad ska man göra om man verkligen inte vill få sin babymonitor hackad? Stefan Axelsson har ett enkelt råd.

– Först ska man kanske fundera på om man har så pass mycket nytta av den att man är villig att ta den risken och sen kanske man fortfarande kan hitta någon av de här äldre monitorerna som jobbar analogt och inte kopplar upp sig mot internet, säger han.

Sedan Rapid 7 påpekat bristerna har flera av tillverkarna släppt eller planerar att släppa systemuppdateringar för att täppa till luckorna.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

  • Ibaby M6
  • Ibaby M3S
  • Philips In Sight B120/37
  • Summer Baby Zoom Wifi Monitor & Internet Viewing System
  • Lens Peek-a-view
  • Gynoii
  • Trendnet Wifi Baby Cam TV-IP743SIC
  • Withings Smart Baby Monitor
  • Wifi Baby 4