I somras styrde de upp ett programmeringsläger för kvinnor. Fyra dagar på Österlen helt ägnade åt Java, html och CSS. Arrangörerna Vanja Tufvesson, Tone Pederson och Vibeke Tengroth, fick blodad tand och nu anordnar de Pink Programming Sunday i Stockholm och Malmö.

– Det är barn och deras mammor, unga tjejer, kvinnor som redan har ett annat jobb. Kvinnor i alla åldrar. Vi kommer att träffas 60 tjejer i Malmö och 35 i Stockholm, säger Vanja Tufveson, som håller i trådarna i Malmö.

Läs mer: Sju tips till nybakade utvecklare

Alla som är det minsta nyfikna på programmering har varit välkomna att anmäla sig. En del var på lägret i somras, andra har aldrig kodat alls tidigare. Vad de kommer att jobba med är lite upp till var och en.

Pink Programming
Foto: Anne-Lie Locko

– Har man projekt sedan tidigare får man jobba med det. Är man nybörjare har vi tagit fram olika tutorials, beroende av vad man är intresserad av. Sen är tanken att det i första hand bygger på att de lär sig genom att jobba själva, lära sig av varandra. Get down to business. Jag och andra utvecklare kommer att finnas till hands, säger Vanja Tufveson.

Utöver tid för programmering har de också lagt in föreläsningar i schemat. I Malmö kommer Anna Klein, vd för HiQ i Malmö. Vibeke Tengroth som håller i aktiviterna i Stockholm kommer att berätta om hur hon tog steget och startade köp- och säljsajten Kvartera.

Idén till Pink Programming hade legat och grott hos Vanja Tufvesson under en ganska lång tid innan projektet blev. Hon och hennes två kollegor, själva it-konsulter och utvecklare, hade tröttnat på den sneda könsfördelningen och ville hitta ett sätt att uppmuntra kvinnor att bli mer intresserade av programmering.

– Vi pratade om det jag och Tone Pedersen, men så rann det lite ut i sanden trodde jag. Jag undrade om jag var redo, vill någon komma. Men så hörde Tone av sig igen och var jätteintresserad: Tänk om något erbjudit oss detta när vi stod i valet och kvalet?, säger han.

Läs mer: Storsatsningen som ska ge oss fler ingenjörer

Intresset visade sig vara jättestort och lägret blev snabbt fullbokat med en lång väntlisat. Likaså är söndagens programmeringsträffar fullbokade. Målet är att programmering ska vara roligt. Inte något läskigt som bara är för en viss typ av människor.

– Om varenda kotte kan skriva, räkna matte eller prata flera språk. Så borde varenda kotte veta hur man skriver om ett script i Excel för att underlätta vardagsekonomin, säger Vanja Tufvesson.