danielek

När Spotify för ett par veckor sedan uppdaterade sina villkor för att använda musikspelaren hördes ett ramaskri från nätet. Plötsligt verkade det som att appen ville ha reda på allt du gör med din mobiltelefon.

Spotify pudlade snabbt och dagen efter nyheten publicerade vd Daniel Ek publicerade allmän ursäkt till användarna. De hade varit otydliga i sina formuleringar, hette det då.

I dag har Spotify släppt sin nya integritetspolicy, och har av allt att döma gått en rejäl kurs i kommunikation. Nu förtydligar de ordentligt vilken typ av information de samlar in, och varför.

Läs mer: Spotify vill samla in dina bilder och kontakter

Enligt företaget finns det två typer av uppgifter som du delar med dig av. Sådana de behöver för att du ska kunna använda Spotify, och sådan information som behövs för extratjänster.

Den information du måste dela med dig av är, förutom personuppgifter och ip-adress, en lista över musiken du lyssnar på samt sensorinformation från telefonen. Det sistnämnda betyder i praktiken att Spotify behöver känna av om du håller telefonen i vertikalt eller horisontellt läge, och att den behöver känna av om du rör på dig för att kunna använda löparläget.

Sedan kommer vi till informationen som kanske väckte mest uppmärksamhet. Spotify vill kunna komma åt din specifika plats, dina bilder, dina kontakter och din mikrofon.

Platsen är till för att knyta vissa låtar eller spellistor till vissa ställen, bilderna måste appen komma åt för att du ska kunna byta profilbild, kontakter är till för att koppla ihop dig med dina vänner och mikrofon används till att röststyra Spotify.

Läs mer: Apple Music har nu 11 miljoner prenumeranter. Därför behöver det inte spela någon som helst roll.

När du accepterar sekretesspolicyn (vilken man behöver göra för att kunna använda musiktjänsten), går du endast med på att dela punkterna i den första kategorin. För att Spotify ska få lov att hämta den andra typen av uppgifter måste appen fråga uttryckligen om den får tillgång till exempelvis bilder. Det går därför också bra att använda tjänsten utan att ge den tillåtelse till platsinformation, bilder, kontakter eller mikrofon.

Jämfört med formuleringarna i den förra policyn, där det mer eller mindre lät som att Spotify ville veta vad du äter till frukost, har tonen i policyn allt som allt mjuknat rejält.

Fakta

Den andra kategorin innehåller information som gör det möjligt för oss att erbjuda dig ytterligare funktioner. Vi får aldrig tillgång till någon av följande information om du inte uttryckligen väljer att dela den med oss. Så enkelt är det. Här följer några exempel:

  • Din specifika plats: Vi kommer aldrig att samla in eller använda din specifika enhets plats utan att först få din uttryckliga tillåtelse. Denna information gör det möjligt för oss att skapa gemensamma lyssningserfarenheter (endast med andra som även de givit sin tillåtelse) och att ge ännu bättre rekommendationer om lokalt populär musik och lokala liveuppträdanden och konserter.
 
  • Dina bilder: Vi kommer bara att få tillgång till de bilder som du specifikt väljer och vi kommer aldrig att skanna eller importera ditt bildbibliotek eller kamerarulle. Detta gör att du kan välja enskilda bilder för att ändra din profilbild eller skapa ett omslag för en spellista. Du kan sluta dela bilder med oss och återkalla åtkomsten när som helst.
 
  • Dina kontakter: Vi kommer aldrig skanna eller importera dina kontakter om du inte ber oss att göra det. Om du väljer att göra det kommer vi endast att använda din kontaktinformation för att hjälpa dig att hitta vänner eller kontakter som använder Spotify.
  • Din mikrofon: Vi kommer aldrig att få tillgång till eller använda din mikrofon om du inte ger oss din uttryckliga tillåtelse. Detta kan göra det möjligt för dig att styra Spotify med din röst, och du kommer alltid ha möjligheten att inaktivera åtkomsten till mikrofonen.