arbetsformedlingen

Sedan i fredags förmiddag har Arbetsförmedlingens platsbank legat nere, och bakgrunden tros vara en uppdatering av sajten som Arbetsförmedlingen gjorde i torsdags. Det var en mindre förändring av infrastrukturen och till en början såg allting bra ut.

– På fredagen började vi sedan sporadiskt se väldigt märkliga fel. Det var inga stora bomber. Inga mängder med larm eller flöden, några enstaka ärende på olika funktioner bara. Så vi började felsöka och insåg att centerpunkten på något sätt var själva platsbanken, säger Arbetsförmedlingens it-produktionschef Tommy Säll till IDG.se.

Läs mer: Arbetsförmedlingens platsbank ur funktion i flera dagar

Arbetet har fortsatt sedan dess, men Arbetsförmedlingen har än så länge inte hittat orsaken till problemet.

– Faktum är att vi fortfarande felsöker. Vi har några uppslag vi jobbar på, men helt krasst kan vi med säkerhet inte säga vad det beror på ännu, säger Tommy Säll.

Han berättar att de har några nödlösningar, så kallade workarounds, på väg som de hoppas kunna sjösätta inom kort. Men vad problemet är vet de inte och någon prognos för när sajten är uppe igen finns inte.

– Någon klartid har vi inte, men vi har ett väldigt tydligt budskap och det är att arbetet inte slutar förrän det här är löst. Dag, kväll eller natt – det kommer att rulla på hela tiden, säger Tommy Säll.

Läs mer: Hur e-läget med statens digitala tjänster? Computer Sweden reder ut

När det ursprungliga felet upptäcktes i fredags lyckades Arbetsförmedlingen få själva sajten och mobilapplikationen att fungera, men webbversionen av Platsbanken är fortfarande nere. Och det arbetet tog en paus under helgen.

– Vi gjorde bedömningen ganska sent i fredags kväll att det här är så pass komplext att vår beredskapsorganisation inte kan fortsätta arbetet. För att fortsätta arbetet behövde vi en mängd utvecklare från 3-4 områden och eventuellt också externt stöd, säger Tommy Säll.

På måndag morgon återupptogs arbetet, men under eftermiddagen finns det fortfarande många frågetecken att räta ut.

– Läget känns lite mer hoppfullt just på grund av att vi har workarounds på gång som ser att stabilisera och klara av läget, men någon lösning eller inringning av problemet har vi inte, säger Tommy Säll.