swish

Betalappen Swish har gjort succé bland privatpersoner, och under året har allt fler företag hakat på trenden. Men alla har inte rent mjöl i påsen.

Många av betalningarna som sker via Swish registreras inte av företagen, och hamnar alltså utanför bokföringen rapporterar Svenska Dagbladet.

Läs mer: Regeringen ska granska Uber och delningsekonomin

– Här ser vi en hel del brister. Kunden swishar iväg pengarna men i nästa steg ska man få ett kvitto på att det har registrerats. Här ser vi att man ofta struntar i att slå in det, säger Conny Svensson som är nationell samordnare på myndigheten till tidningen.

Under sommaren har Skatteverket dömt ut långt fler böter än vanliga. Det har blivit kontrollavgifter efter runt 40 procent av kontrollerna som gjorts i Västsverige och de södra delarna av landet, gentemot normalläget på cirka 25 procent uppger Conny Svensson. Framförallt gäller det säsongsverksamheter som sommarcaféer och loppisar.

Läs mer: Därför är vi så ointresserade av mobilbetalningar – och så ska vi övertygas

Nu vill Skatteverket se nya lagar kring kassahållning för att komma åt fusket.

– Vi ska titta över lagstiftningen när det gäller kassaregister. När man köper något och får ett kvitto så står det att betalningen skett med kort eller kontant men Swish är ju varken eller. Här måste det bli tydligare så att det framgår på kvittot hur varan eller tjänsten har betalats, säger Conny Svensson till SvD.