Det är ingen söndagsutflykt att köra runt på en komet. Gropigt, otillgängligt och allmänt ogynnsamt vägunderlag. Till och med för en traditionell Marsbil kan det bli svårt. Det hoppas Nasa råda bot på med nya roboten Hedgehog.

Läs mer: Nu har Elon Musk spikat när superraketen Falcon Heavy ska skjutas upp

Hedgehog är speciellt framtagen för att korsa kometer och asteroider. Den kan studsa, köra uppochned, rulla runt – allt för att ta sig förbi hinder i dess väg. Kuben styrs med piggar som rör sig genom att snurra eller bromsa svänghjul på insidan. Piggarna skyddar också roboten när den studsar runt i världsrymden.

Hedgehog

Projektet är ett samarbete mellan forskare från Nasa, Stanford University och Massachuetts Institute of Technology, MIT. Två prototyper har tagits fram som båda testats under sommaren. Och resultaten var goda. Hedgehog lyckades ta sig fram trots mindre gravitation, oavsett underlag och med flera olika manövrar.

En av de enklare har forskarna valt att kalla ”Yaw”. Roboten vänder sig i rätt riktning, därefter kan den hoppa en längre sträcka genom att använda en eller två piggar. Eller så kan den rulla fram en kortare sträcka.

Läs mer: Stephen Hawking satsar rekordsummor – på att hitta utomjordingar

En betydligt häftigare manöver är ”tornadon”. Hedgehog snurrar runt kraftigt för att skjuta sig bort från ytan. Effektivt om den skulle vara på väg att fastna i ett slukhål.

Hedgehog har åtta piggar, tre svänghjul och väger ungefär fem kilo. Nästa steg för forskarna är bland annat att öka antalet manövrar den kan göra på egen hand, utan kommandon från jorden. Tanken är att ett moderskepp ska kretsa runt himlakroppen och förstärka signalen till roboten, ungefär på samma sätt som farkosten Mars rover gör i dag.