John McAfee
John McAfees kampanjsida.

Amerikanska presidentvalet är en cirkus av pr, handskakningar, pengar och slogans. Valet 2016 ser nu ut att bli än mer galet när den excentriska grundaren av antivirusföretaget McAfee, John McAfee, meddelar att han kan komma att ställa upp som presidentkandidat.

Det var i en intervju med Wired som han först berättade om sina planer, men att han hoppades på att kunna övertyga någon som var ”smartare och mer karismatisk” än han själv. Den personen gick tydligen inte att finna, eftersom han igår lämnade in en formell ansökan till den federala valmyndigheten.

Läs mer: Om två år kommer en Tesla du kanske har råd med

I en intervju med The Axel Jones Channel, känd för sina konspirationsteorier, säger McAfee att inte riktigt bestämt sig än, men kommer fatta ett beslut inom två dygn.

Så varför vill en utvecklare som en gång lekte rysk roulett under en intervju nu bli president? Framför allt för att han anser att världens ledare, särskilt hans egna, inte förstår vilken samtid de lever i. Att myndigheter inte begriper att vi lever i en cybervärld.

John McAfee.

”Den viktigaste frågan för mig är integritet. Och vi har ingen längre. NSA spionerar på oss, CIA spionerar på oss. Utan integritet har vi inte får mänsklighet kvar”, sa han i videointervjun.

John McAfee har en minst sagt märklig historia, för att inte säga spritt språngande galen. Resultatet vid en bildsökning visar foton där han poserar med vapen, livvakter och lättklädda kvinnor.

För över 25 år sedan grundade han McAfee Associates efter att ha tagit fram världens första kommersiella antivirusprogram. Mjukvaran spred sig över världen och 2010 köptes företaget upp av Intel.

Men det är inte hans yrkesframgångar som gjort honom ökänd. Det är historierna om mord, droger och vapen. Men också som opinionsbildare och yogainstruktör. 2009 flyttade John McAfee till Belize. I april tre år senare stormade polisen in i hans hem. Han var misstänkt för otillåten drogtillverkning och olaga vapeninnehav, men släpptes utan att något åtal väckts. Händelsen satte spår för livet.

Några månader senare hittades hans granne mördad i sin pool. Polisen tyckte McAfee var intressant för utredningen men istället för att samarbeta flydde han hals över huvud till Guatemala. I fler intervjuer har han sagt att han kändes sig förföljd av polisen, att de skulle döda honom och att han sedan tillslaget i april 2012 hållit sig undan myndigheterna.

Läs mer: HP:s ex-vd Carly Fiorina hyser presidentplaner

I Guatemala sökte han sedermera politisk asyl, fejkade hjärtattacker för att dra ut på processen och slutligen deporterades han tillbaka till USA. Senaste mötet med rättvisan var i augusti i år när han greps för rattfylla, samtidigt som han också hade ett skjutvapen på sig.

Vid toppen av sin karriär var han värd omkring 100 miljoner dollar. Av den förmögenheten ska det nu bara finnas en bråkdel kvar. Hans hus i Belize brann ner under mystiska omständigheter och han hävdar att myndigheterna där auktionerade ut hans ägodelar som de beslagtog vid tillslaget 2012.

Sedan dess har John McAfee flyttat runt, bott i Kanada och USA. Enligt egen utsaga på flykt från lönnmördare från Belize. 2015 tröttnade han på att fly och slog sig ner i Alabama. Myndigheterna i Belize har aldrig riktat några misstankar mot honom och de söker honom inte längre för utredningen.

Presidentvalet i USA avgörs 8 november nästa år. John McAfee blir onekligen ett tillskott i showen.