uber1

En 24-årig Uberpop-förare har dömts till dagsböter för olaga taxitrafik och brott mot taxitrafiklagen, rapporterar Transportarbetaren. Han är den första personen i Sverige som dömts efter att ha använt Ubers samåkningstjänst.

Polisen stoppade mannen på Liljeholmsbron i Stockholm, då var han i full färd med att köra en person mellan Liljeholmen och Slussplan. 24-åringen själv säger att han bara tog upp en passagerare för att minska sina egna kostnader, eftersom han ändå skulle köra sträckan.

Läs mer: Regeringen ska granska Uber och delningsekonomin

Han ska ha kört Uberpop-resor åtminstone 3-4 gånger under en period på två dagar. Domstolen köper inte mannens förklaring och anser att det ska klassas som att mannen bedrivit taxitrafik, något han varken haft tillstånd eller legitimation för.

Tingsrätten sätter därmed ned foten i den stora konflikten mellan Uber och den traditionella taxinäringen. Uber har hela tiden marknadsfört Uberpop som en samåkningstjänst, medan taxibranschen högljutt protesterat att det är svarttaxiverksamhet det rör sig om. Nu har vi fått något av ett facit.

Läs mer: Dråpslag för Uber när domstol sänker hela affärsmodellen

Fackförbundet Transports förbundssekreterare säger till Transportarbetaren att de välkomnar domen.

– Den bekräftar vår uppfattning att Uberpop inte är något annat än organiserad svarttaxi. Det stora problemet är att verksamheten bedrivs vid sidan av de kontroller och tillstånd som gäller för vanlig seriös taxiverksamhet. Risken är uppenbar att samhället går miste om såväl moms som skatt.