Windows 10

Sitter du på äldre versioner av Microsofts operativsystem, som Windows 7, 8 eller 8.1? Nöjd med det och valt att avstå från senaste upplagan? Nu kan du uppdateras ändå. För nu ingår Windows 10 i alla automatiska uppdateringar, skriver The Guardian. 

Läs mer: Gratis är gott - Windows 10 installeras i rasande takt

Den automatiska uppdateringen uppmärksammades först av en av sajtens läsare men har sedan bekräftats av Microsoft. Uppdateringen tar upp mellan 3,5 GB och 6 GB av datorns lagringsutrymme, vilket kan vara en hel del på en mindre dator som kanske bara har totalt 32 GB att tillgå.

Nedladdningen av Windows 10 kan ske utan att användaren märker av det. Och har man en taskig uppkoppling kan den ta kraft ifrån andra aktiviteter, som användaren själv valt att sätta igång. Enligt de rapporter som kommit in från användare är det de som har de Windows 7, 8 och 8.1 med automatisk uppdatering påslagen som påverkats. Normalt kan automatiska uppdateringar vara en bra grej, eftersom de ofta innehåller olika lagningar och säkerhetsuppdateringar.

Microsoft skriver i ett uttalande:

”För de som valt att ta emot automatiska uppdateringar genom Windows Update, hjälper vi till att göra dem redo för Windows 10 genom att ladda ner de filer som de behöver, om de bestämmer sig för att uppdatera”.

Läs mer: Starka läsarreaktioner efter Windows 10-släpp

Det nya operativsystemet installeras dock inte på datorn, för det krävs ett aktivt beslut från användaren. Men det ligger ändå kvar och tar upp plats på datorn.