Det brukar kallas dark web, det mörka nätet, och förknippas ofta med kriminalitet – en handelsplats för droger, barnporr och vapenhandel. Men ett nytt beslut från några av nätets auktoriteter kan hjälpa till att lyfta fram en annan sida av det anonyma Tor-nätverket.

Tor-nätverket är en del av det så kallade mörka nätet. Det är egentligen ett anonymitetsprojekt där du, tack vare en speciell webbläsare, kan surfa anonymt på nätet. Men du kan också komma åt ”hemliga” sajter som inte finns på det ”vanliga” nätet utan ligger under toppdomänen .onion. Det är här man hittar exempel som den ökända onlinemarknaden Silk Road där det gick att köpa allt från lönnmördare till falska id-handlingar.

Tor

I onsdags fattades ett principiellt viktigt beslut av IANA, organisationen som fördelar IP-adresser och utvecklar internets infrastruktur, och IETF, en organisation som bland annat sätter standard för nätets teknik och metoder. De klubbade igenom att Tor får ensamrätt på toppdomänen .onion, som nätverket länge använt sig av, rapporterar Motherboard. Det är något som kanske kan ge Tor lite av den trygghet och legitimitet som nätverket behöver.

Läs mer: "Dread Pirate Roberts" fälls för knarkhandeln på ökända Silk Road

En följd av beslutet är att .onion-sajter äntligen kan börja SSL-certifiera sig, och därmed bli lättare att identifiera. Det kan leda till ökad säkerhet för den som ger sig in på nätverket, menar Tobias Pulls som är postdoktor på Karlstads universitet och forskar kring olika typer av integritetsskyddande tekniker, och som har jobbat mycket med Tor-nätverket.

– Det gör förhoppningsvis att användare som är ute och surfar på .onion-adresser via Tor kan ha lite större tillit till att den här domänen verkligen tillhör den individ eller organisation som den utger sig för att tillhöra. Så det kan bli en säkerhetsförbättring i nätverket, säger han.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning