Tidigare har det varit snudd på omöjligt att certifiera en webbplats inom Tor-nätverket. Facebook har visserligen lyckats, men för mindre aktörer har det inte gått. Nu kan de, precis som på resten av nätet, skaffa sina säkerhetscertifikat.

Läs mer: Astoria ska göra det svårare för NSA att knäcka Tor

Kanske kan den här förändringen hjälpa till att föra fram en annan bild av vad som händer i nätverket. I media nämns Tor oftast som ett tillhåll för skumraskaffärer. I populärkulturen har det blivit synonymt med barnporr och knark. Tobias Pulls nämner den hajpade amerikanska tv-serien Mr. Robot, där hackern i huvudrollen redan i första avsnittet visar upp Tor som ett näste för barnporr.

– Det finns den här nidbilden av .onion – att allt som finns där under är hemskheter och tråkigheter. Det är ”den mörka webben”, där det bara finns mörka skumma individer och organisationer, och så är det ju verkligen inte. Det finns mycket annat där som är väldigt bra som visselblåsarhemsidor, Facebook och andra sociala medier om man vill kringgå censur. Som när Turkiet eller Kina blockerat sådana hemsidor, säger Tobias Pulls.

Idag är det dock ganska lätt att skaffa ett SSL-certifikat, så han tror att det krävs mer för att Tor ska bli en trygg plats för användare som vill väl. Men nu finns det fler möjligheter även för projektet bakom Tor att börja marknadsföra de positiva sidorna av ett anonymt och fritt nätverk.

Läs mer: Så rundas Kinas nätcensur

– Det finns alla möjligheter i världen nu för dem som utvecklar Tor-webbläsaren, som är baserad på Firefox, att lyfta fram de .onion-adresser som faktiskt har ett certifikat och säga att ”det här är en legitim tjänst som gått lång väg för att få sin .onion-adress certifierad av en tredje part”, säger Tobias Pulls.

Men beslutet är inte bara viktigt för användarna, det ger också Tor-projektet en välbehövlig stabilitet. I takt med att allt fler toppdomäner släpps fria finns hela tiden risken att någon annan får kontrollen av .onion. Nu är toppdomänen tryggt i Tors händer.

– Långsiktigt är det största som jag ser det att .onion har reserverats. I debatten om vilka toppdomäner som ska finnas vet man nu att .onion är till för just Tor och inget annat. Många av de organisationer som står bakom infrastrukturen på nätet har därmed verkligen anammat Tor och visar att nätverket är något legitimt och inte bara till för ”det mörka internet”, säger Tobias Pulls.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning