bitcoin

Japanska åklagare har åtalat den tidigare vd:n för bitcoinbörsen Mt. Gox, Mark Karpales, för förskingring. Han misstänks ha flyttat pengar från klienternas konton till sitt eget företag, rapporterar IDG News.

Mt. Gox ansökte om konkurs i februari förra året, och det Tokyo-baserade företaget uppgav då att 650 000 bitcoin saknades från börsen. Med den dåvarande växelkursen motsvarar det åtskilliga miljarder kronor.

Läs mer: Mer riskkapital och fler plånböcker, men värdet på bitcoin fortsätter falla och konsumenterna fattar inte grejen

Bara några månader tidigare var Mt. Gox den största bitcoinhandlaren i världen. När de var på sin topp gick över 70 procent av all handel med valutan genom företaget. Vid konkursen uppgav de sig dock ha skulder på drygt en halv miljard kronor.

Vad som hänt med de bitcoin som försvunnit är fortfarande inte klarlagt. Mt. Gox själva skyllde på att hackare brutit sig in och stulit beloppet, men det har inte kunnat bevisas. Ursprungligen meddelade de att det var 850 000 bitcoin som saknades, men företaget ”hittade” senare 200 000 av dem.

Läs mer: Kraschade bitcoinbörsen Mt Gox öppnar för återbetalningar

Mark Karpales själv har ihärdigt förnekat att han eller företaget gjort något fel.

– Trots att jag tror att jag gjorde allt jag kunde för att förhindra att det här hände, så hände det ändå, sa han till IDG News i november förra året.

Huruvida de japanska åklagarna åtalar Mark Karpales för att ha förskingrat hela eller delar av beloppet är fortfarande oklart, men han riskerar tio års fängelse uppger lokala medier. Det är mycket sannolikt att han döms nu när åtal väckts, japanska domstolar delar ut fällande domar i mer än 99 procent av fallen.