I takt med att biltillverkare digitaliserar allt fler funktioner finns det förstås också utrymme för fler säkerhetsluckor. Nu kan vi få en fingervisning om vilka bilar som är värst, en studie från de amerikanska forensiska konsultfirmorna PT&C och LWG har listat bilarna som är lättast att hacka sig in i.

Studien är en sammanställning av tidigare undersökningar gjorda av hackare, information om återkallade bilar och rapportering i media.

Läs mer: Hackare kan sätta käppar i hjulen för en förarlös framtid

I bilderna nedan indikerar de röda punkterna vilka svagheter som finns i bilmodellen, och de gråa visar vilka system som kan påverkas.

5. Ford Fusion 2014

fusion
Foto: PT&C LWG.

2014 års modell av Ford Fusion har svagheter som låter hackare komma åt vissa av bilens uppkopplade system vart man än befinner sig. I mars i år stämde en advokatbyrå i USA Ford, General Motors och Toyota för att den typen av brister kan äventyra bilägarnas säkerhet.

4. Toyota Prius 2014/2010

prius
Foto: PT&C LWG.

Enligt rapporten återkallades 1,9 miljoner Prius-bilar på grund av felande mjukvara i systemet som kontrollerar hybridmotorn. Hackare har tidigare visat hur man på vissa årsmodeller av bilen kan kontrollera bland annat bromssystemet i Prius.

3. Cadillac Escalade 2015

cadillac
Foto: PT&C LWG.

På Cadillacs jeep använder Bluetooth och telekommunikationen samma nätverk som bromsarna, motorkontrollen och styrningen. Det är något som döms ut av säkerhetsföretagen.

2. Infiniti Q50 2014

infinit
Foto: PT&C LWG.

Modellen har återkallats efter att Infiniti upptäckte ett fel i den mjukvara som kallas Direct Adaptive Steering. Q50 har nämligen inte någon fysisk koppling mellan ratten och hjulen, när du vrider på ratten skickar bilen istället elektriska signaler till hjulen – lyckas någon stänga av det systemet kan det minst sagt få ödesdigra konsekvenser.

1. Jeep Cherokee 2014

jeep
Foto: PT&C LWG.

En enkel förstaplats på listan, då Cherokee faktiskt återkallades för att den var för lätthackad.

I tester har hackare bland annat kunnat stänga av bromssystemet, knäppa upp säkerhetsbälten och byta radiokanal. Totalt återkallades för säkerhets skull 1,4 miljoner bilar av flera bilmärken som Jeeps moderbolag FCA äger.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning