flyktingar

De senaste månadernas ökade flyktingströmmar till Tyskland har fått rasistiska grupper att höja sina röster på nätet. Den tyska regeringen har kritiserat bland annat Facebook för att inte tagit itu med problemet, men nu har de till sist beslutat sig för att samarbeta.

Tillsammans med de myndigheterna ska Facebook arbeta för att stoppa rasistiskt och xenofobiskt material som riktar sig mot migranter, rapporterar Wall Street Journal.

Läs mer: De riskerade livet för sina datorer under flykten till Sverige. Här är deras berättelser.

Beskedet kommer efter ett möte som landets justitieminister Heiko Maas höll med Facebook-chefer igår. Där diskuterades hur de tillsammans med Facebook och andra internetaktörer skulle kunna bilda en insatsgrupp som snabbt kan utvärdera om inlägg faller inom yttrandefriheten, eller bryter mot tysk lagstiftning.

– Tanken är att bättre identifiera innehåll som bryter mot lagen och ta bort det snabbare från nätet, kommenterade justiteminister Heiko Maas.

Facebook uppger även att de ska börja ge ekonomiskt stöd till organisationer som kartlägger hatinlägg på sajten. Däremot ska företag inte se över sin egen policy över vad ett inlägg får innehålla, de tillåter inte heller idag sådant som uppmanar till våld eller kan klassas som hets mot folkgrupp menar de.

Läs mer: Här är den hemliga ledningscentralen där Migrationsverket håller koll på flyktingströmmarna

Så sent som förra veckan riktade Tysklands regering skarp kritik mot Facebook för att nätverket haft en alltför passiv hållning till rasistiskt material.

– Om folk, som använder sina riktiga namn, hetsar och hatar mot andra människor, då ska inte bara regeringen agera, utan även Facebook borde göra något åt dessa uttalanden, sa förbundskansler Angela Merkel då.