
Vill du veta om du övervakats av svenska eller utländska underrättelsetjänster? Nu har du den chansen, rapporterar Wired. För ingen har väl glömt nyheterna kring NSA:s omfattande övervakning som spritt sig som en löpeld sedan det stora avslöjandet 2013. Då framkom att de delat information med andra spionorgan, som svenska FRA och brittiska GCHQ.
Men bakom alla anonyma data och nyhetsrapportering finns privatpersoner som kan ha fångats upp i deras finmaskiga nät. Efter en dom i en brittiska specialtribunal går de nu att ta reda på om du är en av dem. Skicka in ditt namn, e-postadress och telefonnummer (hade de inte dem innan, har de dem nu) till nyss nämda specialtribunal och de är skyldiga att leta fram all eventuell information.
Läs mer: Varnar för ökade massövervakningar
För att underlätta den processen har människorättsorganisationen Privacy International byggt upp en tjänst de kallar ”Did GCHQ illegaly spy on you”. Organisationen tar dina uppgifter och går till tribunalen åt dig.
Tidigare i år avgjorde The investigatory powers tribunal frågan om brittiska underrättelsetjänsten agerat i enlighet med lagstiftningen. Deras bedömning: samarbetet med NSA och hanteringen av privat kommunikation mellan miljontals människor var olaglig.
Tack vare det beslutet måste alltså brittiska myndigheter nu söka igenom all data som GCHQ fått av NSA, om någon ber om det. Hittar de något, måste de berätta det. Haken är att erbjudandet bara gäller till den 5 december. Tribunalen, som hanterar ärenden rörande myndigheters övervakning, kommer dock bara gå igenom de register som delats med NSA och GCHQ och som upprättats innan december 2014. Om det är NSA eller GCHQ som spionerat kommer inte att framgå - inte heller vem som delade vad. Däremot kan vem som helst skicka in en begäran.
Läs mer: Det här hade hänt om Edward Snowden varit svensk
Även i Sverige är det möjligt att ta reda på om FRA har signalspanat på dig. Sedan 2009 står det inskrivet i lagen om signalspaning att enskilda har rätt att kontrollera om hens meddelande har inhämtats. En sådan begäran skickas med snigelpost till Statens inspektion för underrättelseverksamhet.