satelliter

Det är inte första gången flygande farkoster målas upp som frälsaren för internetsurfare världen över. Elon Musk har nyligen ansökt om tillstånd för 4 000 internetsatelliter och Google har sin internetballong. Nu kommer Cubesats, rapporterar IDG News.

En vanlig kommunikationssatellit kan väga upp emot sex ton och vara stor som en buss. Det gör dem dyra att skjuta upp i och det krävs en kraftig raket för att lämna jordens yta. Enligt Clyde Space själva, företaget bakom nano-satelliten, är deras version betydligt billigare och lättare att hantera. En del är inte större än en limpa bröd.

Syftet med att skicka upp satelliter för att förse världen med uppkoppling är att de kan användas till fler saker. Som att utrustas med kamera och övervaka allt från hur en skog växer till rederiers skeppsflottor.

Med det är i grupp och med hjälp av artificiell intelligens som de, enligt företagets grundare, kommer till sin fulla rätt.

”Säg att de har i uppgift att utför ett särskilt uppdrag, att fota Glasgow. Om det då är molnigt när den första satelliten passerar informerar den de andra att den inte kunde ta en bild. Så kommer de andra att flyga över och i sin tur försöka tills molnen passerat”, säger Craig Clark.

Läs mer: Airbus bygger 900 internetsatelliter åt Oneweb – konkurrerar med Elon Musk

Företaget har sitt säte i Skottland och riktat in sig på att bygga just små rymdfarkoster. Just nu bygger de ungefär fyra Cubesats i månaden. Förhoppningen är att de ska bli tio. De har också samarbetat med Nasa sedan att par år tillbaka.

De smarta satelliterna ser han som framtiden och att svärmarna av dem kan registerar olika data som sedan kan kombineras.

”Man vill få ut människan ur loopen, för de är långsamma och dyra. Med AI kan man göra det”, säger han.

Craig Clark, vd och grundare av Clyde Space Ltd., pratar med Computerworld om hur små satelliter kan revolutionera rymdindustrin.