Hyperloop

För två år sedan lade superentreprenören Elon Musk fram sin idé om snabbtåget hyperloop. Visionen är att kunna resa den 57 mil långa sträckan mellan Los Angeles och San Fransisco på en dryg halvtimme.

Sedan dess har många aktörer hakat på idén. Störst av dem är Hyperloop Technologies, ett snabbt expanderande företag som idag har runt 50 anställda. Nu har företaget fått en ny ledning, och är i full färd med att planera en testanläggning, rapporterar The Verge.

Ny vd för Hyperloop blir den tidigare Cisco-chefen Rob Lloyd. Under sina 21 år hos nätverksjätten har han suttit på en mängd toppositioner, innan han lämnade företaget i somras.

Läs mer: Elon Musk har inte gett upp supertåget Hyperloop – bygger testbana

Rob Lloyd
Rob Lloyd.

Rob Lloyds första uppdrag är att få till stånd pengar för att börja testa snabbtågen i praktiken. Hyperloop Technologies har haft möten med Elon Musk själv om deras plan att bygga ett campus med en tre kilometer lång testbana utanför Los Angeles.

I en ny investeringsrunda vill företaget få in totalt drygt 650 miljoner kronor för att finansiera projektet. Redan har de fått pengar från flera framgångsrika investerare, bland annat Shervin Pishevar som äger en stor hacka av Uber. Om de lyckats fylla plånboken är målet en färdig testbana nästa år, eller senaste i början av 2017.

Till skillnad från Elon Musks vision om snabba personresor siktar Hyperloop Technologies i första hand på godstransporter. Men samma teknik kan förstås användas till båda modellerna.

Läs mer: Snart blir Hyperloop verklighet i Kalifornien – utan Elon Musk

Samtidigt pågår planerna på åtminstone två andra testanläggningar. Företaget med det förvirrande snarlika namnet Hyperloop Transportation Technologies hoppas kunna ha en testbana redo 2019.

Och även om Elon Musk själv har sagt att han inte vill bygga något höghastighetståg, har han planerar på att främja utvecklingen. I somras meddelade hans rymdföretag Spacex att de ska bygga en anläggning i ”mindre skala” där forskare och studenter kan testa sina egna varianter av hyperloop.

Fakta

2013 presenterade superentreprenören Elon Musk sin dröm om snabbtåget hyperloop. Fast ordet tåg kanske är missvisande, det rör sig snarare om metallkapslar som färdas genom en tub med hjälp av lufttryck. Inte helt olikt ett rörpostsystem – fast med en topphastighet på runt 1 200 kilometer i timmen.