Adblock

Vi svenskar är faktiskt bland de flitigaste i världen på att använda annonsblockerare. Enligt undersökningen Svenskarna och internet 2014 använder nästan var fjärde, 22 procent, annonsblockerare. Det är den tredje högsta andelen av alla länder – och det var innan Apple började med sina.

I och med släppet av IOS 9 tillåter Apples telefoner och surfplattor annonsblockering. Och genast är två av de mest sålda apparna blockeringsprogram.

Nysläppta Peace låg på torsdagskvällen på en andraplats av alla köpeappar, endast omsprungen av ett barnspel med söta djur. I amerikanska App Store har annonsblockeringsappar fyra platser på topp 12 bland betalapparna.

Peace, utvecklad av Marco Arment som tidigare skapat den populära appen Instapaper (som sparar ner artiklar - utan reklamen - för senare läsning) hade bara timmar efter att den släpptes köpts över 12 000 gånger, enligt Quartz.

Läs mer: Fransmän tar strid mot Adblock

Även Adblock Plus, som är marknadsledande på datorers webbläsare, finns numera till både IOS och Android. I somras lanserade de till och med sin egen webbläsare.

Samtidigt är annonser grundstommen i nätets ekonomi. Alltifrån bloggar om obskyra sporter till rikstäckande dagstidningar och sociala medier använder reklam för att finansiera verksamheten. Om allt fler använder annonsblockerare, betyder det att färre personer ser annonserna och sajternas intäkter minskar.

Så vad händer med innehållet på internet den dagen då alla använder annonsblockerare?

Charlotte Thür är vd för IAB Sverige, en intresseorganisation för digital marknadskommunikation med drygt 150 medlemsföretag. Hon säger att man måste anpassa sig efter annonsblockeringen, annars blir det problem.

– Eftersom så stor del av allt innehåll är annonsfinansierat och det är så man har tänkt under lång tid att det ska vara så tror jag absolut att det kan påverka utbudet på nätet. Och det slår hårdast mot de minsta aktörerna, som har kortare uthållighet för att hitta nya betalningsvägar, säger Charlotte Thür.

Läs mer: Annonsblockeringen kan göra datorn slöare

När det gäller annonsblockering i mobilen tror hon att lösningen på kort sikt är att leda in besökarna på sina egna appar. Där kan man annonsera i en miljö man själv kontrollerar.

– Jag tror att man kommer att låsa in ännu mer i applösningar, om man tänker på de som använder Apples operativsystem. De flesta av publicisterna har ändå appar i dag och då tror jag att man kommer att hänvisa dit om man vill fortsätta ta del av ens innehåll, säger Charlotte Thür.

På sikt måste man göra två saker säger hon. Dels se till att göra bättre annonser, riktad och relevant reklam som besökarna inte vill blockera. Dels måste man se över hur man tar betalt på nätet.

– Jag tror att man måste hitta alternativ. Det kanske inte är prenumerationer, på nätet läser man saker annorlunda. Man läser bara inte 2-3 sajter utan man vill ta del av många och då måste det finnas något alternativt betalsystem för att kunna göra det.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning