Linux
Microsofts vd Satya Nadella öser kärlek över Linux. Foto: Johannes Marliem (CC) / montage.

– Linux är som cancer, sa Microsoft-chefen Steve Ballmer i en tv-sändning i början av 2000-talet.

Sedan dess har både tongångarna och företagets syn på open source förändrats. Förra hösten hette det istället ”Microsoft älskar Linux” när vd:n Satya Nadella talade under en molnkonferens.

Läs mer: Satya Nadellas kärlek till öppen källkod har minst åtta orsaker

Nu tar teknikjätten ett ordentligt kliv för att markera sin nyfunna förälskelse. Igår utannonserade Microsoft sitt nya modulära operativsystem Azure Cloud Switch (ACS), framtaget för nätverksenheter på datacenter. Överraskningen? Det bygger på Linux.

– Genom att köra på Linux kan ACS använda dess livfulla ekosystem, skriver Azure Networkings chefarkitekt Kamala Subramaniam i ett pressmeddelande.

Det betyder i klarspråk snabbare och effektivare utveckling, och en lägre kostnad. Det sistnämnda är förstås ett avgörande skäl till att Microsoft gjort en helomvändning när det kommer till Linux.

Läs mer: Så påverkas utvecklarna av öppet Dotnet

I det långa loppet är operativsystemet ännu ett tecken på att Microsofts avsky för open source är ett minne blott. Under samma konferens som Satya Nadella öste kärlek över Linux utannonserades också stöd för Linux-distar på molntjänsten Azure. Samtidigt har källkoden i Dotnet öppnats upp bit för bit och Microsoft själva driver numera hundratals olika open source-projekt.

Fakta

Vi kommer att bjuda på intressanta talare, programmering, nätverkande och workshops. Kvällen är kostnadsfri och vi bjuder på wraps, dryck och snacks.

Läs mer och anmäl dig här: www.codenight.se