Som en uppvärmning inför årets riktiga Nobelpris hyllades igår den forskning som kanske inte är riktigt lika viktig för mänsklighetens framgångar.

Ig Nobelpriset har delats ut sedan 1991 och har undertiteln ”bedrifter som får folk att skratta, och sedan tänka efter”. Årets pristagare uppfyller åtminstone det första kriteriet.

Kemipriset: Hur gör man ett kokt ägg okokt?

ägg

Hatar du när dina frukostägg blir för hårdkokta? Det gör tydligen elva forskare från Australien och USA också.

Tillsammans har de kommit på en kemisk process som ”delvis avkokar ett ägg”. Nu håller världen andan i väntan på att kunna köpa ett okokningskit i närmaste mataffär.

Läs mer: Uppkopplad basketboll har koll på statistiken

Fysikpriset: Alla däggdjur kissar lika snabbt – källa: Youtube.

hund

Tänk vad lång tid det måste ta för en blåval att kissa. Skoja bara, det går precis lika snabbt som det går för dig!

Det forskarna från USA och Taiwan kommit fram till är att nästan alla däggdjur tömmer blåsan på ungefär 21 sekunder – plus eller minus 13 sekunder. Rapporten har det mycket pedagogiska namnet ”varaktigheten av urinering ändras inte med kroppsstorlek”.

För att komma fram till resultatet har forskarna filmat 13 djurarter medan de kissat. Sedan har de använt 28 Youtube-klipp på kissande djur för att undersöka de andra.

Litteraturpriset: Alla språk har ett ord som motsvarar ”huh?”. Huh? 

va

Det är bevisat, alla människor kan bli förbryllade av vad någon annan säger och grymta något för att be motparten förtydliga. Tyvärr framgår inte den svenska motsvarigheten av studien. Är det ”va”? Va?

Managementpriset: Ledare som varit med om naturkatastrofer utan att skadas gillar risker.

vulkan
Foto: Taro Taylor (CC).

Ledare som råkat ut för jordbävningar, vulkanutbrott eller flodvågor som barn, och klarat sig oskadda gillar att ta risker när de blir äldre. Om sambandet fungerar åt andra hållet är oklart, så förutsätt inte att din chef nästan brunnit upp som ung bara för att hen gillar att fatta galna beslut.

Ekonomipriset: Ge poliser pengar för att de inte tar emot mutor.

polis

Polismyndigheterna i Bangkok har kommit på ett genialt sätt att få konstaplarna att sluta ta emot mutor. Det är bara att muta dem. Poliser som vägrar ta emot mutor får nämligen en bonus på lönen. Lika enkelt som självklart.

Läs mer: Nedgrävda Atari-kassetter var rena guldgruvan

Medicinpriset: Det är bra att kyssas (och så vidare) intensivt.

kyss

Två forskarlag har utfört experiment för att ta reda på vad intensiva kyssar (och ”andra aktiviteter”) har för positiva effekter på hälsan. Tydligen är det supernyttigt och minskar allergiska reaktioner och hudvalkar. Kärlekshandlingar är en slags mirakelmedicin nästan.

Matematikpriset: Går det att ha 888 barn? Förmodligen.

ismail

Den marockanska sultanen Ismail (1672-1727) lär ha fått nästan nio hundra barn. ”Helt sjukt!”, tänkte två forskare och började räkna på om det var möjligt. Det var det.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning