Vi verkar aldrig sluta fascineras av Mars. Men det är inte bara tokstollarna i Mars One och Matt Damon i The Martian som drömmer om den röda planeten.

NASA har fortfarande planer på att en dag skicka en bemannad expedition till Mars – och den dagen är kanske inte så långt borta rapporterar Space.com.

Läs mer: Matt Damon övergiven på Mars lovar vetenskapsporr av högsta klass

– Vi är närmare att sända människor till Mars än under något tillfälle i NASA:s historia, sa myndighetens högsta chef Charles Boden under ett event förra veckan.

orion
Rymdfärjan Orion kan bli transportmedlet som tar mänskligheten till Mars. Foto: NASA.

NASA:s nuvarande mål är att sätta en astronaut på planeten under 2030-talet, ett mål som Charles Boden menar är väldigt genomförbart.

– Vi har mycket jobb kvar innan vi får människor till Mars, men vi kommer dit, sa han under eventet.

Läs mer: Nasa vill skicka hoppande och studsande igelkott till rymden

En del av arbetet består i att uveckla den nya rymdfärjan Orion, och en ny raket som kallas Space Launch System (SLS) som ska möjliggöra långa rymdresor. Målet är att kunna genomföra obemannade testflygningar under 2018.

Samtidigt undersöker myndigheten hur långa rymdresor kan påverka astronauterna. Just nu genomgår en rysk och en amerikansk astronaut en ettårig övning där de psykologiska och fysiologiska effekterna av långa resor undersöks.