2012 slog Oculus Rift ned som en bomb på crowdfundingsajten Kickstarter. Det tog fyra timmar att finansiera projektet, och när tiden gått ut hade nästan 10 000 backare öst pengar över vr-headsetet. Två år senare köpte Facebook företaget för två miljarder dollar.

I början av nästa år släpps till sist en färdig version av headsetet. Men nu är de långt ifrån ensamma.

Valve och HTC har gått ihop och planerar att släppa Vive redan i år, Samsung har liknande planer för sin Gear VR. Sonys Playstation VR och Microsofts Hololens släpps någon gång 2016.

Läs mer: 6 VR-prylar som vill ändra spelvärlden

Google är också med på tåget med sitt hemmapysslarheadset Cardboard som släpptes i uppdaterad version i våras.

Och nu när tekniken är på plats och teknikföretagen ligger i startgroparna verkar alla vilja vara med på tåget. Under sommaren och hösten har investeringarna i vr-företag kommit på löpande band.

Enligt en rapport som analysfirman CB Insights släppte i augusti har pengarna inom vr aldrig varit större. Under första halvan av 2015 investerades 240 miljoner dollar i branschen.

Disney investerar 65 miljoner dollar i Jaunt

jaunt
Snart kan Disney-filmer komma att upplevas i virtuell verklighet.

Den stora investeringen i branschen är i den amerikanska startupen Jaunt som jobbar med ”cinematisk virtual reality”. Låter det som något för en Disney-film? Det tycker i alla fall Disney själva som investerat 65 miljoner dollar i bolaget.

Jaunt bygger vr-kameror och mjukvara för att producera vr-film. Företagets mål är att göra virtual reality till det nya sättet att se på film, skriver Cnet.

Läs mer: Från Battlefield 1942 till virtuella spelarenor. Så skapar svenske veteranen morgondagens spelupplevelse.

Med den senaste investeringsrundan i bagaget har startupen fått in över 100 miljoner dollar i kapital, skriver Jaunt i ett pressmeddelande.

Google satsar på svenska vr-spel

tommypalm
Tommy Palm skapade Candy Crush. Nu ger han sig in i den virtuella verkligheten.

Den självbetitlade ”spelgurun” Tommy Palms nya företag Resolution Games tog nyligen in 50 miljoner kronor i investeringar. Ett av bolagen som pytsade in pengar var självaste Google Ventures, rapporterade DI Digital i augusti.

Tommy Palm ligger bakom Kings kassako Candy Crush Saga och har pekat ut virtual reality som nästa milsten för spelindustrin.

Läs mer: Här är svenskarna som ska ta dig in i den virtuella verkligheten

– Vi är övertygade om att VR är nästa stora spelplattform. Inlevelsekänslan är så enorm att det slår allt annat. Men tekniken kommer börja slå igenom som tidigast först i höst, så vi är väldigt tidigt ute. Det är viktigt att vi har samma bild av marknaden som våra investerare, sa han till DI Digital.

Företaget gjorde debut i somras med kortspelet Solitaire Jester, och jobbar just nu ett obetitlat spel fiskespel i en vr-värld ”full med fantastiska vyer”.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning