finger print
Foto: Alan Levine (CC)

Omfattningen av intrånget hos den amerikanska personalmyndigheten OPM fortsätter att växa. Nu meddelar myndigheten att 5,6 miljoner fingeravtryck stals i hackerattacken i våras, skriver IDG News.

Antalet drabbade personer har hela tiden ökat. Den första siffran, som kom i juni, var att hackarna fick med sig personuppgifter från drygt fyra miljoner människor – och fingeravtryck från drygt en fjärdedel av dem.

Läs mer: USA och Kina förhandlar om världens första digitala fredsavtal

Den senaste uppgiften är att att 21,5 miljoner människor drabbats. Många personer som någon gång arbetat, sökt jobb eller haft uppdrag inom den offentliga sektorn har fått uppgifter som personnummer, adress och personalfiler stulna. Till och med anhöriga till offentliganställda har drabbats.

OPM säger att det bara finns begränsade möjligheter att missbruka fingeravtrycken, men att alla drabbade har rätt till gratis skydd mot identitetsstöld och bedrägerier.

Läs mer: Snart kan dina fingeravtryck läsas på avstånd

Vem som ligger bakom hackerattacken är ännu oklart. Men enligt anonyma källor till Bloomberg är det en kinesisk grupp som bär ansvaret både för intrånget i OPM och i andra amerikanska myndigheter.