Målet för den brittiska underrättelsetjänstens topphemliga program Karma Police är enkelt. Samla in surfvanor från alla synliga användare på internet.

Sedan 2008 har Government communications headquarters, GCHQ, samlat in tusentals miljarder metadataposter data från helt vanliga internetanvändare. Detta avslöjar The Intercept efter att ha tagit del av dokument läckta av Edward Snowden.

gchq
GCHQ:s högkvarter i Storbritannien. Foto: GCHQ.

Övervakningsoperationen Karma Police startade för ungefär sju år sedan. Tidigare avslöjanden har visat att brittiska myndigheter i mycket stor skala har avlyssnat kommunikation på internet. Men det är först nu som detaljerna kommit upp i dagsljus. Det finns inget som tyder på att programmet har avslutats.

Enligt dokumenten handlar det om flera olika system, där ett av dem skapar profiler över människors internetvanor, som vilka sidor de besökt. Andra analyserar alla möjliga former av kommunikation: e-post, Skype-samtal, och interaktioner i sociala medier. Ett separat program byggdes för att hålla koll på misstänkta sökningar på Google och dess karttjänst.

Läs mer: Två år efter Snowdens avslöjande: Amnesty varnar för regeringars ökade massövervakning

Bara under första året använde GCHQ Karma police för att dra fram 6,68 miljoner poster ur det samlade registret. Däribland 224 000 unika ip-adresser från internetradiolyssnare. Syftet var att ta reda på om streamad radio användes för att sprida radikal islamism. Men trots spionprogrammet kunde myndigheterna inte säga så mycket mer om en av användarna att hen hade rätt ordinära vanor: Facebook, Yahoo webbmail, Youtube och pornografiska sajter.

Men det är bland annat så programmet fungerar. Ip-adresser korskörs med analyser av cookies från Facebook, Youtube, Reddit, Wordpress eller nyhetssajter som CNN och BBC.

På grund av sitt geografiska läge är Storbritannien en slutstation för många av de kommunikationskablar som länkar ihop USA och Europa. Därför har de möjlighet att fånga upp en stor andel av världens internettrafik.

Läs mer: Så tar du reda på om du övervakats av NSA eller FRA

2010 loggade GCHQ ungefär 30 miljarder poster metadata varje dag. Två år senare hade det ökat till 50 miljarder och de jobbade mot att fånga upp 100 miljarder poster dagligen. Informationen går direkt in i ett enormt lager som kallas Black Hole, där all rådata förvaras. I mars 2009 togs 41 procent av all data som de samlat in upp av människors surfhistorik. Ambitionen ska ha varit att 2013 vara världens största övervakningsmotor.

Huruvida kodnamnet Karma Police är inspirerat av Radiohead-låten med samma namn framgår inte. Namnen tog sin början som ett internt skämt i bandet, om att de skulle ringa karmapolisen om någon gjort något fel. Vem karman riktar sig mot i detta fall är en annan historia.