Vad är du värd som människa, på en skala från ett till fem?

Om teamet bakom appen Peeple får som de vill kommer du snart att få veta det. Det här är nämligen en app som ska låta dig sätta betyg på alla människor du känner. Visst översvämmas nätet av recensioner och betyg - på allt från restauranger till nya prylar - men frågan är om inte det här är att gå lite för långt.

Läs mer: Här är apparna som lär dig ett nytt språk

Appens skapare, kanadensiska Julia Cordray och Nicole McCullough, är dock övertygade om att appen kommer att användas på ett ansvarsfullt sätt.

peeply
Foto: Peeple

De flesta av oss tycker nog att det här låter som världens genom tiderna absolut sämsta app-idé, men det verkar inte finansmarknaden se som något hinder. I början av veckan värderades företaget till 7,6 miljoner dollar.

Hur ska det då fungera i praktiken? För att kunna betygsätta en medmänniska måste du först mata in mobilnumret. Sedan väljer du om betyget ska gälla för någon av kategorierna ”personal”, ”professional” eller ”romantic”. Efter det blir det genast lite krångligare: om betyget är positivt så publiceras det direkt. Om det däremot är negativt (en etta eller tvåa) så får personen som betygsatts 48 timmar på sig att övertyga avsändaren om att han eller hon är fel ute. Om det inte lyckas så kommer betyget ändå att offentliggöras.

Läs mer: 4 000 appar drabbade av skadlig kod

Men ge inte upp hoppet om du får mängder av låga betyg. Ett utlåtande kommer bara att vara giltigt i ett år. Teamet bakom Peeple är nämligen storsinta och vill ge alla en chans att ”växa och utvecklas till det bättre”.

För närvarande betatestas appen och skaparna siktar på att lansera den någon gång i november, förutsatt att de inte tvingas genomföra några större förändringar av upplägget.