solarcity

Solpaneler ses som en av vägarna framåt för en värld utan fossila bränslen. Nu hävdar företaget Solarcity att de tagit fram solcellspaneler som är bland de mest effektiva på marknaden. Utan att för delen vara dyrare, skriver Computerworld.

”De nya panelerna från Solarcity genererar mer kraft per kvadrat och ger mer energi på ett år än andra takpaneler som tillverkas”, skriver de i ett pressmeddelande.

Läs mer: Varför lyckas Elon Musk där andra går bet?

Enligt tester producerar de nya solcellspanelerna 30 till 40 procent mer energi än andra modeller och har på modulnivå 22,04 procent i verkningsgrad. Men till samma tillverkningskostnader, ungefär fem kronor per watt. Panelerna mäter mellan 1,6 och 1,8 meter och har en kapacitet på 355 watt var. Panelerna fungerar dessutom bättre i högre temperaturer än andra modeller, vilket höjer effekten ytterligare jämfört med konkurrenterna.

Företaget använder samma typ av solceller som de gjort tidigare. Skillnaden här är att de lyckats klämma in fler celler på samma yta och placera dem så att de förlorar så lite energi som möjligt. Ett klassiskt fall av att slippa gå över ån för att hämta vatten. Det handlar inte om smart, ny teknik utan om hur den redan existerande tekniken paketeras.

Läs mer: Nu får elbilen Tesla en autopilot

Solarcity grundades av Elon Musk och två av hans kusiner, Peter Rive och Lyndon Rive, 2006. Tillverkningen av de nya panelerna ska börja i mindre skala under hösten. Planen är dock att på sikt nå större skalor och på sin anläggning i Buffalo i USA ska mellan 9 000 och 10 000 solcellspaneler tillverkas dagligen. Den tillverkningen tros vara igång under 2017.