facebook satellit

Facebook har ingått ett nytt samarbete som är tänkt att ge internetuppkoppling via satellit till ”stora delar” av Afrika söder om Sahara.

Tillsammans med Eutelsat ska Facebook använda Spacecoms satellit Amos-6 för att koppla upp de stora delar av kontinenten som idag är avskurna från nätet. Satelliten är tänkt att skjutas upp under andra halvan av 2016. Tanken är att användare ska kunna koppla upp sig med hjälp av ”billiga konsumentprylar som finns på butikshyllorna”.

Läs mer: Elon Musk har sökt tillstånd för 4 000 internetsatelliter

Satsningen är en del av Facebooks initiativ Internet.org, som lovar gratis uppkoppling i länder där internet inte är ordentligt utbyggt.

– Facebooks uppdrag är att koppla samman världen och vi tror att satelliter kommer att spela en viktig roll i att tackla de signifikanta barriärerna som existerar för att koppla upp Afrikas befolkning, skriver Internet.orgs vd Chris Daniels i ett pressmeddelande.

Läs mer: Svärmar av skotska nanosatelliter ska sprida internet över världen

Idag finns tjänsten i 19 afrikanska länder, men Internet.org har stött på patrull bland annat för att satsningen riskerar att äventyra nätneutraliteten. Det är Facebook och de andra inblandade företagen som bestämmer vilka sajter som gratisanvändarna får tillgång till.