spaceil
Foto: Spaceil.

Världens första privata månlandning kan bli verklighet om två år. Den israeliska organisationen Spaceil har fått tillstånd att skjuta upp sin obemannade farkost 2017.

Spaceils månfarkost har fått en biljett till Spacex rymdfärja Falcon 9. Landaren kommer att förvaras ihop med vanliga satelliter och när raketen nått rymden skjuts den iväg och styr sig mot månens yta. Om den lyckas med konststycket blir Israel den fjärde nationen – efter USA, Ryssland och Kina – att landa på månens yta.

Läs mer: En bemannad expedition till Mars kommer att ske säger NASA

Själva landningen är också det största riskmomentet. Privata rymdfärder är inget nytt, men månlandningar är sällsynta, och har alltid skötts av de nationella rymdprogrammen. Det blir en stor utmaning säger organisationens vd Eran Privman till Motherboard.

– I de flesta delar av vårt uppdrag har vi en del erfarenhet, antingen vi själva eller våra underleverantörer. Att landa på månen är något helt annat; sensorerna [i farkosten] är känsliga. Det är väldigt svårt att testa dem eller att säkerställa att de är bra nog. Med rymduppdrag räcker det så klart att en liten sladd fungerar dåligt för att hela uppdrag ska misslyckas, säger han.

Läs mer: Här är första bilderna inifrån Spacex rymdkapsel Crew Dragon

Månprojektet är en del av Googles satsning Lunar Xprize. 16 forskarlag världen över tävlar om att bli det första privata initiativet på månen – och om en prispott på 250 miljoner kronor.

Förutom pengarna ska även lite vetenskap med i bilden. Spaceil har slutit ett samarbete med UCLA om att mäta månens magnetfält. Förhoppningen är att lära sig mer om hur himlakroppen skapades.