Viruset Kemoge maskerar sig som populära appar, bombarderar din Android med oönskad reklam och kan om det vill sig illa ta kontrollen över den helt. Nu har det infekterat telefoner i 20 länder.

Malwaret sprids via inofficiella appbutiker, och annonser i appar skriver säkerhetsföretaget Fireeye. Användarna tror att de laddar ned en av de appar som Kemoge utger sig för att vara, men blir istället fast med skadlig kod, om än i fin förpackning.

Läs mer: Utpressning växande hot mot svenska företag - "stängde ner hela it-miljön"

– Det här är ännu en ondsint adware-familj, möjligen skriven av kinensiska utvecklare eller styrd av kinesiska hackare, den sprider sig på en global skala som representerar ett allvarligt hot, skriver Yulong Zhang på Fireeye.

kemoge
Här är några av de appar som viruset utger sig för att vara. Bild: Fireeye.

Förutom att ladda massor av annonser finns det risk att viruset tar kontroll över din telefon. Det gör automatiskt angrepp mot åtta olika potentiella svagheter i Androids säkerhetssystem. Om viruset lyckas får det administratörsrättigheter på enheten och kan göra precis som det vill.

Läs mer: Här är det snälla viruset som skyddar mot intrång och citerar Richard Stallman

– Initialt är Kemoge bara irriterande, men snart blir det onskefullt, skriver Yulong Zhang.

Kemoge har inte upptäckts på den officiella appbutiken, så det säkraste sättet att undvika viruset är att inte ladda ned appar från okända sajter eller tredjepartsbutiker. Något det väl i ärlighetens namn alltid är bäst att låta bli.