goldenrecord
Foto: Nasa.

Sedan 1977 har rymdsonderna Voyager 1 och Voyager 2 rest allt längre från Jorden. Med ombord finns olika tidsdokument som en hälsning till eventuella utomjordingar. Nu kan du också ta del av budskapen.

Vetenskapsmannen Carl Sagan ansvarade för gruppen som tog fram de handristade gyllene skivor som bär med sig ljud från vår planet ut i galaxen. Där ryms alltifrån Beethoven till Chuck Berry, från hälsningar på turkiska till schimpansläten och vulkanutbrott. Det finns till och med en svensk röst.

Läs mer: Sköt upp kamera i stratosfären, två år senare hittades den full med fantastiska bilder

– Hälsningar från en dataprogrammerare i den lilla universitetsstaden Ithaca på planeten Jorden, hörs den svenska programmeraren Gunnel Almgren Schaar säga.     

Nu har BBC sammanställt en spellista med utvalda delar av materialet som du kan lyssna på här. Där ryms både ett tal från FN:s dåvarande generalsekreterare, lite Louis Armstrong och några får som vallas.

Fler av hälsningarna och ljuden finns att hitta på Nasas Soundcloud.

Läs mer: Edward Snowden: Utomjordingar kan försöka prata med oss utan att vi märker

Voyager 1 är idag den farkost som nått längst från Jorden av allt vi skickat ut i rymden. Den har lämnat vårt solsystem bakom oss och har nu bara 40 000 års färd kvar tills den når nästa stjärna.