alkomätare

 Att vara alkoholberoende innebär i många fall smusslande och hemlighetsmakeri. Skamfullt och skuldbelagt. Efter en behandlingsperiod är det svårt att på egen hand hålla sig nykter. Nu i oktober påbörjades en studier där patienter med hjälp av en trådlös alkomätare och en app ska få hjälp att hantera sitt alkoholberoende.

– Patienten blåser i mätaren och samtidigt tar appen en bild med mobilkameran. Bilden och resultatet skickas till en databas som vårdpersonalen har tillgång till. Eftersom bilden tas automatiskt och visar vem som blåser i mätaren kan man alltså inte låta kompisen blåsa, eller ta bilden vid ett annat tillfälle. Systemet med appen, alkoholmätaren och databasen är framtagen av alkoholister, och de har utnyttjat all den kunskap och kreativitet som beroende lägger på att dölja sitt drickande för att designa ett system som inte går att lura eller manipulera säger Elin Karlberg, projektledare på Innovation Akademiska.

Företaget bakom mjukvaran och alkoholmätaren heter Kontigo Care och drivs av vd Daniel Benitez, själv nykter alkoholist sedan en tid tillbaka.

Läs mer: Nytt alkolås går inte att lura – infrarött ljus mäter promillen under hela bilturen

100 patienter ingår i studien som ska pågå under ett års tid. För att förenkla för patienten har de valt att tillhandahålla en Androidtelefon där appen redan finns nedladdad. Koden för mjukvaran är däremot skriven för fungerar både för Android och iOS, med lokala anpassningar.

När patienten blåst i mätare och informationen skickats till databasen kan vårdpersonal se resultaten via en molnplattform, en vårdplattform.

– Det är väldigt viktigt att informationen är säker och vi har tittat på både patientdata- och personuppgiftslagen. Portalen är en webbplats där vårdgivaren loggar in. Och där använder vi tvåvägsautentisering, via e-post eller sms, säger Fredrik Remaeus, mjukvaruchef på Kontigo care.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning