Acer Windows 10

Det blev precis som väntat. Windows 10 har inte gett den dalande pc-försäljningen någon skjuts menar analysfirmorna IDC och Gartner.

– Inte när det gäller att öka volymen, nej. Det stora hindret har varit att de fortsatt med gratisuppdateringarna, säger Loren Loverde på IDC till IDG News.

– Fokus på Windows-lanseringen det här kvartalet var att uppgradera till Windows 10 på befintliga datorer, snarare än att skeppa nya pc, skriver Gartner i ett utlåtande.

Satsningarna på uppgraderingar framför nytillverkat slår hårt mot pc-tillverkarna. Topptrion som utgörs av Lenovo, HP och Dell har alla tappat.

Läs mer: Microsofts laptop chockar pc-tillverkarna – ”de blir en konkurrent”

Analysföretagen har tittat på tredje kvartalets försäljningssiffror och kan konstatera en tydlig nedgång jämfört med samma period förra året. Elva procent enligt IDC, åtta enligt Gartner. Den totala försäljningen låg på 71 miljoner enheter enligt IDC, 74 enligt Gartner. Skillnaden beror delvis på definitioner – IDC räknar inte surfplattor med löstagbara tangentbord, exempelvis Surface Pro, som datorer, det gör Gartner.

Om IDC:s siffror stämmer är det senaste kvartalet det fjärde värsta för pc-marknaden sedan mätningarna inleddes 1996.

Det sista kvartalet väntas bli bättre. Där finns julhandeln, ett nytt operativsystem och gott om nya datormodeller – inte minst Microsofts stora överraskning Surface Book. Men det kommer inte att vara tillräckligt för att vända trenden, tror analytikerna. 2015 kommer att gå till historien som ett svagt år för datortillverkarna.

Enligt IDC:s prognos kommer försäljningen 2015 att minska med nio procent jämfört med 2014, men då är inte de svaga siffrorna för tredje kvartalet medräknade. Om inget storartat händer de närmaste månaderna kommer minskningen sannolikt att bli ännu större.

idc
2015 väntas bli ett katastrofår för pc-tillverkarna. Grafik: IDC.

När pc:n blöder innebär det att Macen plockar marknadsandelar, det är både IDC och Gartner överens om. IDC rankar nu Apple som den fjärde största datortillverkaren i världen – upp en placering, även om de fortfarande ligger långt efter topptrion Lenovo, HP och Dell som var för sig säljer fler än dubbelt så många datorer.

Läs mer: Windows 10 slår mot pc-försäljningen

Frågan är om Apple kommer att öka sin datorförsäljning totalt sett. Förra året såldes 5,5 miljoner Macar. I år räknar IDC med en försäljning på 5,3 miljoner, medan Gartner tror på en svag ökning till 5,6 miljoner. Men Apple är hemlighetsfulla med sin försäljningsstatistik.

– Det finns en ordentlig felmarginal i våra Mac-siffror, erkänner Loren Loverde på IDC.

Först i slutet av oktober presenterar företaget försäljningssiffror för det tredje kvartalet.