robotprotes

Världens första protes sägs vara daterad till 600-talet före Kristus. Två löstår som hittats på mumier i Egypten. Att utvecklingen gått framåt är ingen överdrift och i dag finns proteser som är både verklighetstrogna och som fungerar på nästan precis samma sätt som en verklig kroppsdel.

Läs mer: Vems är skulden när din robot går bärsärkagång? Forskare vill se moral i koden.

Men varför hålla sig till verklighetstrogna armar när man kan få en som ser ut som Iron Mans? Lite så tänkte skaparna av en serie handproteser som låter barn, delvis, förvandlas till sina Disneyfavoriter. Barnen kan välja en hand som ser ut som Iron Mans röda handske, drottnings Elsas gnistrande blåa eller varför inte en hand inspirerad av lasersvärden från Star Wars.

Bakom serien står startupbolaget Open Bionics som jobbar med att ta fram billiga, 3D-printade händer för människor som är i behov av en ny hand, skriver Engadget. Oavsett om de förlorat den i en olycka eller om fötts utan. Priset för Disneymodellerna landar på drygt 4 000 kronor. Andra modeller sträcker sig upp mot 16 000 kronor. Vilket fortfarande är billigare än många andra proteser.

Att det blev Disneymodeller är ingen slump, företaget är en del av filmbolagets acceleratorprogram. De tre modellerna är utrustade med LED-lampor och Iron Man-handsken kan vibrera när det ”skjuter iväg en raket”.

Läs mer: Så kommer robotarna ta över vårt samhälle, enligt ny prognos

Men det är inte bara lek. Deras tanke är att göra robotproteser mer tillgängliga och framför allt billigare. Handen skrivs ut olika byggsatser och de elektroniska komponenterna läggs inne i handflatan. Protesen kopplas sedan ihop med musklerna i persons under- eller överarm.

Deras förhoppning är att protesen ska vara mer inspirerande än en vanlig hudfärgad arm. För vilket barn drömmer inte om att vara en superhjälte.