Onsdagen den 21 oktober 2015 är ett historiskt datum. Det är nämligen just på den dagen som tidsresenären Marty McFly landar i Tillbaka till framtiden del 2.

Till skillnad från andra nördhögtider som Star Wars-dagen, Pi-dagen och Prata som en pirat-dagen blir det här dessutom den enda chansen att på riktigt fira populärkulturens kanske allra mest berömda tidsresa.

Så hur ska du fira denna fantastiska film? Packa din hoverboard och läs våra tio förslag på lämpliga aktiviteter.

1. Ta en helkväll på bio

bio

Vad passar egentligen bättre än ett filmmarathon med hela Tillbaka till framtiden-trilogin? Både SF och många fristående biografer har så klart hoppat på tåget och visar alla tre filmerna (sammanlagt speltid 6 timmar och 32 minuter).

Läs mer: 16 framtidsspaningar – så rätt hade Tillbaka till Framtiden om 21 oktober 2015

På SF visas trilogin i följande städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Bengtsfors, Eksjö, Enköping, Grästorp, Götene, Hedemora, Hyltebruk, Hässleholm, Jakobsberg, Karlsborg, Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Lund, Mjölby, Nora, Norrköping, Ockelbo, Rimforsa, Ronneby, Svalöv, Säffle, Torsby, Trollhättan, Ulricehamn, Vara, Varberg, Vilhelmina, Örebro, Östersund.

2. Kolla på filmerna hemma

hemma

Det kanske egentligen är smidigast att avnjuta över sex timmar film hemma i soffan. Helst ska du gräva fram tre gamla vhs-band (gärna med inspelad TV4-reklam som du måste spola förbi), men i nödfall så finns filmerna att köpa eller hyra på alla tänkbara format.

Läs mer: Lexus har visat upp sin svävande bräda. Och den är kanske inte riktigt vad vi tänkt oss.

3. Kolla på den nya jubileumsutgåvan

samlarbox

Universal har bestämt sig för att det inte räcker med att se på sex timmars Michael J Fox-bonanza. Dagen innan släpper de en ny mastodontutgåva av trilogin på blu-ray komplett med hela den animerade serien, två timmars bonusmaterial och boken Back to the Future: A Visual History.

Back to the Future 30th Anniversary Edition verkar inte ha nått de svenska nätbutikerna, men finns att importera på flera håll. Prislappen ligger på runt 750 kronor.

4. Drick en Pepsi Perfect

pepsi

I Tillbaka till framtiden del 2 går Marty in på ett café och beställer en ”Pepsi Perfect” från en robotkypare. Det är ett marknadsföringstillfälle som läskföretaget inte tvekar att nappa på.

Den 21 oktober släpper Pepsi en mycket begränsad upplaga av Tillbaka till framtiden-läsken. Det gäller att ligga i om du vill dricka ur en av de 6 000 tillgängliga flaskorna.

5. Spela spelen

spelet

Det har gjorts en handfull spel baserade på Tillbaka till framtiden, men det som är lättast att komma över är Back to the Future: The Game som släpptes för ett par år sedan.

Spelet finns till de flesta plattformar, och släpps lagom till jubiléet även som specialutgåva till Playstation 4, Xbox One och Xbox 360. Det är utvecklat av The Walking Dead-studion Telltale Games, och är ett riktigt hyfsat filmspel.

Läs mer: Unicorpse, inculator och duang! Här är tio nya ord från Silicon Valley som du måste kunna.

Det finns även en Tillbaka till framtiden-expansion till Lego Dimensions och det populära mobilspelet Jetpack Joyride har fått sig en dos Marty McFly lagom till firandet.

6. Skaffa appen

appen

Den imponerande onödiga appen Back to the Future: Flux Capacitor drogs in från appbutikerna på grund av licensstrul för ett par år sedan, men har nu släppts på nytt. För bara 10 kronor får du en app som kan göra nästan precis ingenting, men som ser mäktigt cool ut.

Knappa in dina egna tidsresor, lyssna på coola 80-talsklingande ljudeffekter, eller använd Tillbaka till framtiden-ljud som väckarklocka. Ja, den har allt du kan begära. Appen finns både till IOS och Android.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning