fotograf

The Joint Photographic Experts Group, som ligger bakom bildformatet jpeg, vill motverka att fotografers upphovsrätt kränks. Därför utreder de om jpeg-bilder ska få ett inbyggt kopieringsskydd, eller drm som det heter på engelska.

De föreslår dels att metadata (som vart du tagit bilden, och med vilken enhet) ska kunna krypteras för fotografens integritets skull. Dels vill de utreda om det går att "skydda upphovsrätten".

Läs mer: Olagligt att se på Dreamfilm och andra piratstreamar? Nu ska EU-domstolen avgöra det.

Ett förslag på hur det ska gå till är att hämta funktioner från jpeg 2000, ett annat av gruppen bildformat. Där ingår kopieringsskyddet jpsec som kan hindra användare från att kopiera en bild från nätet eller öppna en nedladdad fil.

Men där jpeg 2000 är ett nischat format som få använder sig av, är jpeg ett av de absolut vanligaste bildformaten på nätet. Många kameror och bildbehandlingsprogram sparar foton som jpeg per automatik, så om formatet får ett inbyggt kopieringsskydd får det stora konsekvenser för innehållet på nätet.

Läs mer: HD prövar om Wikimedias foton på offentlig konst är upphovsrättsbrott

Det betyder inte att ett skydd bara får negativa påföljder. Ett av de tänkbara användningsområden som lyfts är möjligheten att låsa bilder efter uppladdarens önskan. Rent praktiskt skulle du kunna lägga upp en bild på Facebook och låsa den så att endast dina vänner kan se den.

Hur jpegs framtid ser ut är inte hugget i sten. Hittills utreds bara möjligheter, och det är inte säkert att alla förslagen går igenom.