robot

I våras anordnade Darpa en enorm robottävling i Kalifornien. Några av världens mest avancerade maskiner visades upp, men populärast blev videoklippen som visade hur robotar värda miljontals kronor misslyckades med enkla sysslor som att öppna en dörr. Nästan varje snedsteg resulterade i ett hårt, skoningslöst fall i backen.

Robotar har inte de instinkter vi människor har. När de trillar drämmer de hjälplöst i marken utan att försöka rädda sig. Det gör att minsta lilla misslyckande med lite otur kan sluta i en lika dyr som tidskrävande reparation.

Läs mer: Här tar Googles läbbiga robot en löprunda i skogen

Nu ska en forskargrupp på Georgia Tech få våra klumpiga plåtvänner att falla mer graciöst. De ska lära robotarna att falla som människor faller.

– När du faller, då försöker du skingra energin. Och varje gång du får kontakt med marken skingras en del av energin, säger professor Karen Liu som arbetat med projektet till MIT Tech Review.

Tillsammans med sina kollegor har hon tagit fram en algoritm som låter en fallande robot tänka ut hur den slår i marken med minst kraft. Genom att till exempel sprattla ut med armar eller ben, som vi själva gör när vi snubblar.

Läs mer: Så kommer robotarna ta över vårt samhälle, enligt ny prognos

Resultatet blev att robotarna slår i marken med mycket lägre kraft. Och därmed kan skadorna, och kostnaderna, hållas nere.

Inom en snar framtid kanske robotarnas missöden inte är alls lika roliga att titta på, så det gäller att njuta medan chansen finns. Lyckligtvis har vi sammanställt några av de sämsta robotarna på årets Darpa challenge, de kan du titta på här.

robot2