Copyswede

Upphovsrättsorganisationen Copyswede har fått igenom sina krav igen. Samsung måste nu berätta hur många surfplattor och datorer de säljer i Sverige, och hur mycket lagringsminne som varje enhet har, enligt en ny dom.

Sedan den 1 september 2013 har Copyswede krävt en privatkopieringsersättning, eller kassettskatt som det ofta kallas, på i stort sett alla datorprodukter med lagringsminne – bland annat datorer, surfplattor och externa hårddiskar.

Många har gått med på avgiften, men Samsung har kämpat emot. Företaget har inte velat betala, och vägrat berätta för Copyswede hur många datorer och surfplattor de sålt i Sverige.

Läs mer: Nej, Copyswede – datorn är inte ett kassettband!

Därför stämde Copyswede Samsung i juli förra året, och nu har Solna tingsrätt sagt sitt. Det är dags för Samsung att öppna sina böcker för upphovsrättsorganisationen.

Samsung har en nu månad på sig att presentera en sammanställning av hur många datorer och surfplattor de importerar för att sälja på den svenska marknaden. Har de inte presenterat några uppgifter till dess måste de böta 50 000 kronor per dag.

– Det är med stor besvikelse vi kan konstatera att Solna tingsrätt väljer att ge Copyswede rätt och nu ska vi redovisa hur många datorer och surfplattor som företaget importerat till Sverige sedan den 1 september 2013 och även uppge dess lagringskapacitet, säger Jacob Birkeland som är public affairs-ansvarig på Samsung Norden till IDG.se.

– Vi tycker inte att domstolen gjort en korrekt bedömning av lagen mot bakgrund av att datorer och surfplattor enligt oss i första hand används till andra aktiviteter än privatkopiering av ljud och bilder.

Jacob Birkeland säger att Samsung "överväger ett överklagande" av tingsrättens dom, men att företaget inte fattat något beslut ännu.

Läs mer: Så mycket betalar du till Copyswede - och så slipper du undan

Även Elektronikbranschen kritiserar domen, och kallar den otidsenlig.

– Domen i Solna tingsrätt visar på det absurda och otidsenliga i dagens lagstiftning. Lagen skrevs för kassettband och nu använder konsumenterna streaming via Spotify eller Netflix, skriver föreningens vd Klas Elm i ett pressmeddelande.

– Konsumenterna straffas för en verksamhet de inte sysslar med. Vi är gärna med och föreslår hur upphovsrättsinnehavarna kan få ersättning och stöd, men det är nu dags att en gång för alla avskaffa den föråldrade kassettbandsskatten, säger Klas Elm.

Copyswedes vd Mattias Åkerlind är däremot nöjd med domen.

Läs mer: Miljöpartiet vill ha skatt på bredband – och Facebook

Det här handlar om dator ska omfattas av ersättningsordningen vilket vi anser, att det ska utgå ersättning till kulturskaparna, och det har också tingsrätten visat, säger han till IDG.se.

– Det här handlar om att få Samsung att ens redovisa hur många datorer som sålts i Sverige, vilket de totalt vägrat.