Blockering Pirate Bay

Det har gått över nio år sedan polisen gjorde sin första razzia mot The Pirate Bay. Ändå fortsätter svenskar att tanka ned piratkopierad film, musik och mjukvara via sajten – och upphovsrättsorganisationerna fortsätter att kämpa emot.

I dag inleds huvudförhandlingen i Sveriges första blockeringsmål. Stockholms tingsrätt ska avgöra om Bredbandsbolaget kan tvingas stänga sina kunder ute från The Pirate Bay och Swefilmer. Något som företaget bestämt sätter sig emot.

– Vi har inte som avsikt att vare sig begränsa eller blockera någon del av internet. Vår uppgift är att hjälpa svenska internetanvändare ut på internet, inte att kontrollera vad de gör där. Det är andra institutioner i samhället som har den rollen, säger Bredbandsbolagets chef Jonas Jegerborn till IDG.se.

Bakom stämningsansökan, som lämnades in i november förra året, ligger Universal, Sony, Warner, Nordisk film och Svensk filmindustri. Även tv-bolag anslutit sig via Film- och tv-branschens samarbetskommitté. Där ingår SVT, TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C More. Tillsammans med IFPI Sverige och Sveriges Videodistributörer har de tagit initiativet till stämningen.

Läs mer: Fildelarnas fiende vill se hårdare straff för upphovsrättsbrott

Men en dom kan bli mycket större än att en enskild leverantör måste blockera ett par sajter. Målet är det första i sitt slag och domen kan komma att bli prejudicerande. Om blockeringen går igenom kommer det med all sannolikhet att sluta med nya blockeringar av andra sajter och andra internetleverantörer.

Den amerikanska filmindustrin planerar redan i dag en stämning mot Teliasonera. Branschorganisationen MPA vill tvinga operatören att blockera bland annat Swefilmer och Dreamfilm, enligt läckta dokument som publicerades på Wikileaks i våras.

Den juridiska processen i Sverige kretsar kring hur den 53:e paragrafen i upphovsrättslagen ska tolkas. Där står att någon som ”vidtar eller medverkar till” upphovsrättsbrott kan tvingas sluta med det, eller riskera böter. Tingsrätten ska alltså i praktiken avgöra om Bredbandsbolaget kan anses vara medskyldig till den illegala fildelningen som pågår på Pirate Bay och Swefilmer.

Bredbandsbolaget själva är rädda för vad en fällande dom kan innebära i förlängningen. Om de anses medskyldiga till upphovsrättsbrott, kan det gå att resonera likadant om andra brott.

Läs mer: Island nästa land att blockera The Pirate Bay

– Det kan potentiellt få stora konsekvenser om vi får en dom emot oss. Om den gör oss medskyldiga till upphovsrättsbrott, kommer det per automatik att innebära att alla internetoperatörer tvingas begränsa, blockera och censurera stora delar av internet. Så i förlängningen är det en stor risk att vi får ett parallellt och helt censurerat internet, säger Bredbandsbolagets chef Jonas Jegerborn.

Jonas Jegerborn.
Jonas Jegerborn, Bredbandsbolaget.

Han menar att de kan behöva börja blockera annat material på nätet också, för att skydda sin egen rygg. Om logiken att internetoperatörer är medbrottslingar går att applicera på upphovsrättsbrott, går den kanske också att använda på hot, hat och hets.

– Döms vi för medverkan till upphovsrättsbrott är det stor sannolikhet att vi kan komma att dömas för andra typer av brott. Till exempel förtal och ärekränkningar som sker dagligen i sociala medier. Därmed kan vi tvingas att censurera eller blockera sociala medier där det här förekommer, säger Jonas Jegerborn.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning