I Sverige är målet det första i sitt slag, men våra nordiska grannar har redan inlett sina blockader. Danmark, Norge och Island blockerar numera Pirate Bay, och ett antal andra fildelningssajter.
Samtidigt har effekterna av fildelningsblockader diskuterats och ifrågasatts. Flera rapporter tyder på att de inte påverkar piratkopieringen på nätet.
Pirate Bays medgrundare Peter Sunde skrev själv en debattartikel på IDG.se i våras, där han menade att sajten faktiskt fick en trafikskjuts i Danmark efter blockaden.
”Den statistiken jag själv såg var att trafiken gör som den brukar vid trafikstockning – den tog en annan väg. Efter bara några dagar var trafiken högre än innan därför att människor blir nyfikna på vad uppmärksamheten i media gäller och hittar de nya domännamn eller ip-adresser som krävs. The Pirate Bay växte faktiskt mer i Danmark än i något annat land efter blockeringen” skrev Peter Sunde då.
För faktum är att det är enkelt att kringgå en blockering. Det finns gott om vpn-tjänster som låter dig kringgå sådana vägspärrar för mindre än en 50-lapp i månaden, och gott om medpirater som låter dig komma åt det blockerade materialet via andra sajter.
Två studier som publicerades så sent som i maj, en från EU och en från Wellesley College och Carnegie Mellon University, slog båda fast att blockeringsdomar inte haft någon nämnvärd effekt på piraternas beteenden.
Film- och musikbolagen som ligger bakom stämningsansökan anser att de redan gjort allt i sin makt för att på egen hand få Bredbandsbolaget och andra internetleverantörer att blockera piratsajter.
– Rättighetsinnehavarna har vidtagit alla åtgärder som är möjliga mot The Pirate Bay och Swefilmer. Detta är den möjlighet som finns kvar för att komma åt The Pirate Bay och olaglig streaming, sa deras företrädare, advokat Henrik Bengtsson, till Dagens Media i samband med att ansökan lämnade in.
Han ansåg då att de hade goda möjligheter att få igenom sina krav, med tanke på att blockeringsmål lyckats i många andra länder. Och lyckas de den här gången ”kan man tänka sig” att det blir fler, liknande mål i framtiden.