
Nej, det är inte så farligt att låta ditt barn använda en surfplatta eller telefon, så länge du ger lite riktlinjer. Det är andemeningen i en ny rapport från den amerikanska barnläkarakademin AAP – och svenska rekommendationer är på väg åt samma håll.
”I en värld där ”skärmtid” helt enkelt blivit ”tid”, måste våra riktlinjer utvecklas annars blir de förlegade. Allmänheten måste få veta att föreningens råd baseras på vetenskap, inte bara på försiktighetsåtgärder”, skriver AAP.
Läs mer: 15 saker du inte kände till om ungas it-användning
Det går stick i stäv mot den gamla riktlinjen som klargjorde att barn under två år inte ska använda surfplattor över huvud taget. Därefter var det max två timmars skärmtid som gällde. Men nu tänker akademin om.
”Media är bara ännu en miljö. Barn gör samma saker som de alltid har gjort, bara att de gör de virtuellt. Precis som vilken annan miljö som helst, kan media ha positiva och negativa effekter”, skriver APP.
Och det är inte bara i USA som man tänker om. Statens medieråd har precis tagit fram nytt material för sjuksköterskor på landets Barnavårdscentraler om hur de ska prata med småbarnsföräldrar om skärmtid.
Malin Bergström, barnpsykolog och forskare, har jobbat med projektet. Hon blev överraskad när hon såg AAP:s nya ställningstagande.
– Det var så lustigt, därför att vi redan hade skrivit vår text när jag läste det där och vi hade tänkt precis likadant, säger hon.
Hon ser det som en god nyhet, eftersom AAP tar avstånd från den tidigare rekommendationen om att barn under två år över huvud taget inte ska använda surfplattor och liknande. En regel som fungerar dåligt i praktiken.
– Det enda som händer är att alla får dåligt samvete, för det är oerhört få föräldrar som lyckas. Det här känns uppdaterat och det känns samtida. Det blir mycket mera användbart i praktiken både för föräldrarna själva och för oss som jobbar med föräldrar, säger Malin Bergström.
Läs mer: Serier och sagor ska göra barnen till programmerare
AAP:s närmaste motsvarighet i Sverige är Svenska Barnläkarföreningen. De ger inte ut några egna riktlinjer om skärmtid för barn, men ser också positivt på att den absoluta avhållsamhetens tid är förbi.
– I princip ställer vi oss bakom detta, riktlinjerna är välskrivna och det är kloka tankar. Men det skulle behövas mer vetenskap som stöttar de kloka tankarna, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy som är vetenskaplig sekreterare i föreningen.