Ända sedan Windows 10 lanserades har datainsamlingen i operativsystemet upprört. Plötsligt hamstrade Microsoft mycket mer information om sina användare än någonsin tidigare – däribland var du befinner dig och vad du skriver.

Många menade att det var integritetskränkande, och Microsoft knep tyst. Först i slutet av september lättade företaget på locket och berättade rakt ut vad de samlar in, varför och hur du kan slippa.

Joe Belfiore
Joe Belfiore är chef över Windowsutvecklingen på Microsoft.

Men det går inte att välja bort all insamling – alla Windows 10-datorer skickar över vad Microsoft kallar telemetridata. Där ingår information om hur datorn används, vad den stöter på för problem och om den kraschar. Sådana uppgifter kan dock inte ses som integritetskränkande, menar Joe Belfiore som är chef över Windows-utvecklingen.

Läs mer: Spionerar Windows 10 på dig? Nu tvingas Microsoft svara på anklagelserna

– När det handlar om att få reda på om systemet vi skapat kraschar, eller har allvarliga prestandaproblem, ser vi det som så viktigt för ekosystemet att det inte är ett problem för den personliga integriteten att vi, i dagsläget, samlar in data för att skapa en bättre upplevelse åt alla, säger han till IDG News.

Enligt Joe Belfiore är datainsamlingen okej, eftersom Microsoft låter dig välja att inte skicka personlig information, även om det krävs ett aktivt val för att stänga av den. Och den obligatoriska datainsamlingen innehåller inte några integritetskränkande uppgifter anser han.

Läs mer: Microsofts storoffensiv mot företagen inledd - ingen ska undgå Windows 10

– I de fall där vi inte erbjuder alternativ känner vi att det är saker som har med systemets välmående att göra, och att det inte är någon personlig information eller har något med integritet att göra, säger Joe Belfiore.

Men han betonar att datainsamlingen inte är huggen i sten, och att Microsoft lyssnar på användarnas feedback. De har redan låtit företagskunder slippa delta i Windows 10:s telemetriinsamling.