honda1

Efter 30 års experimenterande med vätgasdrivna bilar är Honda redo för marknaden. I vår släpps Clarity Fuel Cell, en fyradörrars sedan med räckvidd på över 70 mil.

Samtidigt har Honda lyckats minska storleken på bränslecellerna så att de inte tar större plats än en vanlig V6-motor. Tack vare det ryms fem passagerare utan att trängas, och bilen har en maxeffekt på 130kw vilket ska ge ordentlig fart.

Läs också: Stort bakslag för Tesla – Model S tillförlitlighet sågas i ny rapport

En cool bonus är att batteriet i bilen går att använda till strömförsörjning. Om du köper tillägget Power Exporter 9000 kan bilens bränsleceller användas för att förse något annat med ström, de exempelvis räcka för att driva ett ”vanligt” hem i en vecka.

honda2

I mars kommer Honda börja sälja Clarity Fuel Cell till japanska företag och myndigheter, därefter ska den lanseras för privatpersoner i Europa och USA, men inga datum är satta ännu. Mashable rapporterar att bilen har fått ett japanskt pris på 7,66 miljoner yen, vilket motsvarar ungefär 537 000 kronor.

Läs också: Kinas vägar kan fyllas med Tesla-kopior

Clarity Fuel Cell är en del i en satsning som japanska biltillverkare gör på vätgasdrivna bilar. Honda, Nissan och Toyota jobbar alla på nya bilmodeller, och investerar gemensamt i fler vätgasmackar.

honda3