Kirobo Mini

Trötthet bakom ratten är ett allvarligt problem i trafiken och få allvarliga konsekvenser. Att köra trött och somna kan räknas som vårdslöshet i trafiken och leda till böter. Men det är inte alltid helt lätt att veta när man är för trött för att köra. Särskilt när man är ensam i bilen.

Läs också: Forskare ska lära robotar att trilla utan att få dyra skador

Efter att ha testat mänsklig robot för rymdexpeditioner jobbar nu Toyota med en miniversion som ryms i kopphållaren i bilen. Den lilla krabaten Kirobo Mini är designad för att kunna upptäcka och svara på förarens känslor, tal och gester, skriver Computerworld.

Men även biltillverkaren hoppas på att kunna få ut något av tekniken efter att den installerats i bilen. De vill också samla in information om förarens vanor för att på så sätt kunna anpassa framtidens fordon än mer efter våra behov.

Läs också: Här är usb-minnet som totalförstör din dator på ett ögonblick

Originalroboten Kirobo skickades upp till den internationella rymdstationen ISS sommaren 2013 som en del i ett experiment för att utveckla samtal mellan robotar och människor i rymden. Den versionen var drygt 30 centimeter lång, miniversionen bara dryga 10.