tor messenger

Det anonyma Tor-nätverket har fått en avknoppning i form av Tor Messenger. En applikation som låter dig använda dina vanliga chattprogram, fast anonymt och säkert.

Appen låter dig använda tjänster som Facebook Messenger, men använder ett protokoll som kallas OTR, off the record. Det krypterar dina meddelanden och skickar dem genom Tor-nätverket, enligt samma principer som Tors webbläsare. Därmed blir det näst intill omöjligt att spåra din ip-adress, eller stjäla informationen på vägen.

Läs också: Så ska nätets skuggsida ta ett steg mot ljuset

– Med Tor Messenger blir dina chattar krypterade och anonyma. Så de är gömda från de som snokar, oavsett om det är ett främmande lands myndigheter eller ett företag som försöker sälja skor till dig, säger Tors policyansvariga Kate Krauss till Wired.

Programmet stöder bland annat chattprotokollet Jabber (XMPP), som används i många vanliga meddelandeprogram. Därför har Tor Messenger bland annat stöd för Facebook Messenger, Google Talk, Twitter och IRC. Det betyder att du kan använda din vanliga inloggning och din vanliga kontaktlista, men samtidigt skicka ospårbara och krypterade meddelanden.

Läs också: Kolla in kartan över världens mest anonyma nätverk

En betaversion av Tor Messenger finns att ladda ned gratis till Linux, OS X och Windows.