Microsoft

Microsofts aggressiva uppmaningar om att uppgradera till Windows 10 kommer att tillta ytterligare.

Snart kommer Microsoft att lägga in det nya operativsystemet i Windows Update för de som fortfarande kör Windows 7 eller 8.1, skriver företaget på sin blogg.

Uppmaningarna kommer att öka i två steg. Inom kort kommer Windows 10 att läggas till som en valbar uppdatering. Det är vad det låter som, en möjlighet att byta operativsystem med hjälp av programmet.

Läs också: Microsoft: Det är inte integritetskränkande att Windows 10 samlar in data om dig

Nästa steg kan bli mer kontroversiellt.

I början av 2016 kommer Windows 10 att få etiketten rekommenderad uppdatering. Standardinställningarna på Windows Update är att alla sådana uppdateringar laddas ned och körs automatiskt.

Men du kommer inte att vakna upp till ett helt nytt operativsystem en morgon. Innan installationen fullbordas kommer datorn att be om din tillåtelse att uppgradera till Windows 10. Om du inte trivs med operativsystemet, eller råkar installera det av misstag, har du 31 dagar på dig att återställa datorn till din tidigare Windows-version.

Näsan precis samma sak hände tidigare i höstas. För vissa användare hamnade Windows 10 i Windows Update och gjorde sig påmind med ständiga påstötningar. Det fick arga Windows 7-entusiaster att höja sig röster i protester mot den aggressiva uppgraderingskampanjen.

Läs också: Surface Pro slår igenom – Microsofts surfplattor allt mer populära bland företagen

Den rekommenderade uppdateringen gäller än så länge bara privatanvändare och småföretagare, inte större enterprise-kunder.