Luftburna drönare har blivit oerhört populära - så populära att det börjar bli riktigt trångbott i luftrummet. Kritikerna menar att det endast är en tidsfråga innan en drönare kolliderar med ett passagerarflygplan.

Men nu kommer ett spännande alternativ. Kickstarter-projektet Open ROV Trident tar drönarkonceptet vidare genom att bygga en undervattensfarkost i stället för en flygande drönare. Perfekt för dig som vill leta efter piratskatter eller kanske bara bekanta dig med gammelgäddan.

drönare

Själva drönaren kontrolleras via en lång kabel, som sitter fast i en boj som flyter på havsytan. Och det är nu det börjar bli riktigt spännande - bojen kan nämligen kommunicera trådlöst med internet. Du kan alltså sitta framför datorn och fjärrstyra din u-båtsdrönare medan den går på djupet. Enligt utvecklarna är det samma känsla som att flyga när man manövrerar sin drönare under ytan.

Läs också: DJI vill göra drönare smartare med minidatorn Manifold

Räkna med att få betala omkring 1 200 dollar för Trident-drönaren när den börjar levereras i slutet av nästa år. Då får du en fullfjädrad undervattensfarkost med inbyggd hd-kamera, tre propellrar för smidig navigation och dubbla led-strålkastare, som kan dyka ned till 100 meters djup.

drönare

Som en liten bonus är mjukvaran som styr drönaren öppen källkod. Det har lett till att en hängiven skara utvecklare bidrar till att förbättra produkten och hjälper varandra.