Under åren har rymdfarkosten varit en testplats för all möjlig forskning. Från vatten- och luftrengöring till kommunikation. Och inte minst robotteknik, skriver IDG News.

Första besättningen dockade stationen 2 november 2000. Sedan dess har fler än 220 personer från 17 olika länder levt sina liv med utsikt över vår blåa planet. Samtidigt har 1 760 olika forskningsprojekt pågått under åren och 1 200 vetenskapliga rapporter publicerats, baserat på resultat från forskningen.

Läs också: Han välkomnar att robotarna tar över jobben – då kan vi jobba mindre

Oavsett om det handlat om att skapa 3d-printade objekt, prata med en robot eller hitta nya sätt att odla grödor i rymden, så har de jobbat med forskning som i många fall hjälper människan att nå än längre bort i universum. Eller dem som lever kvar på vår egen planet.

Här är några av de framsteg som vi kan tacka ISS för. Och ja, vi gillar robotar.

Robonaut 2:
 

Bland all den forskning som pågått, och pågår, så spelar robottekniken en nyckelroll. Så väl i det dagliga arbetet. Som Robonaut 2, den mänskliga roboten som fått den tråkiga uppgiften att städa luftfilter och ledstänger. Framöver hoppas forskarna på att den även ska kunna ta en rymdpromenad och ta över mer farliga arbetsuppgifter från astronauterna.

Men städroboten har inte varit användbar bara i rymden. Tillsammans med General Motors har Nasa tagit tekniken för att ta fram en robothandske – Robo-Glove. Handsken är tänkt att hjälpa astronauter, och i förlängningen fabriksanställda, att utföra sina uppgifter både snabbare och mer effektivt. Samtidigt som att den tar minskar risken för stressfakturer och andra problem som kan uppstå i samband med upprepande jobb.

Kirobo

Kirobo:

Robotar som kan ta över tråkiga arbetsuppgifter i all ära, men i alla framtidsvisioner värt namnet innehåller också talande robotar. Det gör även den japanska tillverkaren bakom den 35 centimeter höga Kirobo.

Läs också: Träffa Kirobo Mini – Toyotas sällskapsrobot för ensamma bilförare

I snart två år har den varit upp hos astronauterna på ISS för att se om robotar kan fungera som sällskap. Samtidigt som den fungerar som en kommunikationskanal med markkontrollen. Häromveckan berättade Toyota att de jobbade på en miniversion som skulle hålla bilförare sällskap.

Canadarm2
Canadarm2. Foto: Nasa.

Canadarm2

Alla robotar är inte charmiga och pratglada. En del fyller bara sin uppgift och genomför den med bravur. Som robotarmen Canadarm2, framtagen av den kanadensiska rymdbyrån. Den jobbar på utsidan av stationen, flyttar saker och lastar av fraktfartyg. Samma teknik användes för att ta fram den första robotarmen som kan utföra en operation inuti en magnetkamera.