Snart går det att skapa riktigt finsk stämning i mobilen. Vårt grannlands utrikesdepartement skriver att de blir världens första myndighet att skapa sina egna emojis.

Under december kommer myndigheten att publicera en julkalender med emojis på sajten This is Finland. Totalt ska luckorna rymma runt 30 figurer som föreställer populära finska aktiviteter, produkter och personer.

Läs också: Äntligen! Nu kommer taco-emojin!

I ett litet smakprov får vi se tre av Finlands storheter: nakenbastu, en headbangande hårdrockare och så klart den legendariska mobiltelefonen Nokia 3310.

finlandsemojis
Emojin som föreställer den oövervinnerliga mobiltelefonen Nokia 3310 heter så klart "unbreakable". Bild: Finlands utrikesdepartement

– Finland-emoji har tagits fram med glimten i ögat, men vi hoppas att de ändå ska förklara våra särdrag lite grann, och särskilt våra styrkor, till exempel vår avväpnande ärlighet, säger Petra Theman som är chef för utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati i ett pressmeddelande.

Dessutom är det viktigt för utrikesdepartementet att visa att de förstår dagens ungdom.

– Emoji används särskilt av unga människor och de har omvälvt vår kommunikation på samma sätt som till exempel sms. Med emoji kan man kommunicera med bilder i stället för ord och det passar ju finländarna, säger Petra Theman.